Boegbeeld baant weg voor orders F-35

Geplaatst op 10 juli 2014 | Dossier: Economie & werkgelegenheid | Het project | Samenwerking |

Printen Mailen

Riekelt Pasterkamp

Hij moet deuren openen en bedrijven steunen bij het binnenhalen van orders. Oud-minister Maxime Verhagen: “F-35 is goed voor vrede, veiligheid en verdienvermogen.”

Uiteraard is Verhagen aanwezig op de belangrijkste luchtvaartshow ter wereld, de Farnborough International Airshow (FIA), volgende week in Engeland. Daar tekenen Nederlandse bedrijven miljoenencontracten als het om de F-35 gaat. “We moeten er hard voor knokken”, zegt Verhagen. “Maar het beleid werpt zijn vruchten af.” Mooie bijkomstigheid is dat naar alle waarschijnlijkheid de F-35 tijdens de FIA voor de allereerste keer op Europese bodem te zien zal zijn.

Verhagen werd eind vorig jaar door minister Kamp van Economische Zaken aangesteld als boegbeeld voor de Nederlandse defensie-industrie. Dit voorjaar leidde hij zijn eerste bedrijvenmissie naar de Verenigde Staten. Na de zomer staat de volgende op de agenda.

Als oud-minister van Buitenlandse Zaken heeft Verhagen ingang bij veel Amerikaanse (defensie)bedrijven en het Pentagon. Als ex-bewindsman op Economische Zaken heeft hij oog voor de “mogelijkheden en onmogelijkheden” voor het Nederlandse bedrijfsleven. ”Productie en onderhoud van de F-35 bieden kansen voor de Nederlandse industrie.”

Fokker

Het Nederlandse bedrijfsleven profiteert steeds meer van de Nederlandse deelname aan de ontwikkeling en de productie van de F-35. Fokker Elmo tekende medio juni tijdens de Luchtmachtdagen met opdrachtgever Lockheed Martin een contract ter waarde van ongeveer 200 miljoen dollar (bijna 150 miljoen euro). De Nederlandse bouwer van vliegtuigonderdelen gaat honderden nieuwe F-35’s voorzien van bekabeling. Het levert 150 hoogopgeleide technici uit Nederland de komende jaren werk op.

Het Nederlandse bedrijfsleven heeft in totaal nu al voor zo’n 1 miljard euro aan opdrachten binnengehaald, en zo’n 5 miljard aan raamcontracten. De verwachting is dat de productie van de F-35 het Nederlandse bedrijven de komende jaren 8 tot 10 miljard euro aan werk gaat opleveren, en nog eens zo’n 16 miljard aan onderhoudsorders.

Verhagen noemt de nieuwe opdracht voor Fokker een ’mijlpaal’ na het Nederlandse besluit om de F-35 te kopen. Naar verwachting worden er meer dan 3000 F-35’s gebouwd. Nederland koopt er 37. Hij vindt wel dat Nederland vinger aan de pols moet houden. “We bestellen minder toestellen dan aanvankelijk gedacht. Het valt natuurlijk wel op als je van 87 naar 37 toestellen gaat. Bovendien zijn er andere kapers op de kust.”

F-16

Voor de Amerikanen staan drie Europese landen hoog op hun vriendenlijst: het Verenigd Koninkrijk, Italië en Nederland. De productie van de F-35 zal tientallen jaren duren met voortdurende innovaties. “Het huidige gevechtsvliegtuig van de luchtmacht, de F-16, ziet er heel anders uit dan een F-16 uit 1979.”

Belangrijke vraag is: Wie gaat het onderhoud doen van de F-35? Waar komt een Europees onderhoud- en logistiek centrum voor de F-35’s aan deze kant van de oceaan? Noorwegen, Engeland, Italië of Nederland? “In alle landen staan de defensiebudgetten onder druk. De Italianen hebben een assemblagelijn, wij ervaring met de F-16. Woensdrecht zou een mooie plek zijn. Binnen Europa moeten we een vuist vormen en hier afspraken over maken.” Eind dit jaar valt het besluit over het onderhoud van de F-35 in Europa.

 

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers