F-35 kennis voor heel Europa onder 1 Nederlands dak

Geplaatst op 5 oktober 2015 | Dossier: Economie & werkgelegenheid | Het project | Samenwerking |

Printen Mailen

Bron: https://www.defensie.nl/

Er komt een uniek Europees centrum voor F-35 vliegers in Nederland waar uitzonderlijke menselijke prestaties worden getest en ondersteund. Dat hebben Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Sander Schnitger en de Survitec Group gisteren in Londen besloten op een bijeenkomst met Survitec personeel. Naar verwachting is het centrum eind volgend jaar operationeel. Het komt onder leiding van het Centrum voor Mens en Luchtvaart van de luchtmacht.

Survitec Group en de luchtmacht gaan samenwerken om in Nederland een zogenoemde Pilot Fit Facility (PFF) op te zetten voor F-35 vliegers. Het nieuwe centrum is gelijk aan de versie van Survitec op de Eglin luchtmachtbasis in het Amerikaanse Florida. Deskundige technici van Survitec werken hier nauw samen met F-35 vliegers om voor ieder van hen het juiste vliegmaterieel op hen af te stemmen en te monteren.

Het Europees centrum voor uitzonderlijke menselijke prestaties is ook te gebruiken door de andere aan het F-35 programma deelnemende landen. In het centrum zal niet alleen Survitec F-35 vliegers ondersteunen. Ook wordt er de luchtmachtkennis op het gebied van centrifugale krachten ondergebracht. Verder komt onder het nieuwe dak de expertise om als jachtvlieger te overleven op grote hoogtes, water- en survivaltraining.

Vicepresident Defensietransacties van Survitec David Griffiths reageert opgetogen op de samenwerking. “Onze vaardigheden strekken verder dan het ontwerp, de productie en de levering van materieel. Wij kunnen waarde toevoegen middels onze specialistische ondersteunende diensten.”

Survitec werkt al jaren samen met de Nederlandse luchtmacht. Volgens Griffiths is het gezamenlijk opzetten van Pilot Fit Facility op Nederlands grondgebied dan ook een logische stap. “We delen dezelfde visie als het gaat om het opzetten van een centrum voor uitzonderlijke menselijke prestaties voor piloten, ook wel een F-35 Human Performance Center of Exellence.”

Wat commandant van het Centrum voor Mens en Luchtvaart kolonel Saskia Siemensma betreft, brengt de samenwerking tussen haar centrum en Survitec de kwaliteiten van beide organisaties bij elkaar. Daarbij staat het veilig en effectief funcioneren van de vlieger voorop. “Door de korte lijn tussen gebruikers, ontwikkelaars, trainers en onderzoekers ontstaat een goede basis voor innovatie en verbetering. Daar plukken alle partijen de vruchten van.”

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers