F-35 kroon op jubileumjaar luchtmacht

Geplaatst op 30 december 2013 | Dossier: Economie & werkgelegenheid | Het project |

Printen Mailen

Van onze redactie

Volgens luitenant-generaal Sander Schnitger is het de kroon op het jubileumjaar van de Koninklijke Luchtmacht: het besluit tot aanschaf en de vlucht met de eerste Nederlandse F-35 Lightning-II.

Dit jaar (2013) vierde de luchtmacht 100 jaar Nederlandse militaire luchtvaart. En precies in dat jaar besloot minister Hennis-Plasschaert van Defensie dat Nederland definitief het Amerikaanse gevechtsvliegtuig JSF koopt ter vervanging van de F-16. Nederland schaft in totaal 37 JSF’s aan, waarvoor 4,5 miljard euro is gereserveerd. Wegens blijvende onzekerheden over de uiteindelijke kosten van de JSF (officieel F-35 genaamd) heeft het departement een marge van 10 procent ingebouwd. Bij meevallers kan de luchtmacht er mogelijk 40 krijgen. Lopen de kosten per stuk verder op, dan zijn het er minimaal 34.

Volgens de NIDV is het besluit een belangrijke stimulans voor de Nederlandse luchtvaartindustrie. De ontwikkelingsfase van de F-35  heeft tot nu toe circa 1600 arbeidsjaren opgeleverd en een omzet van ruim 400 miljoen dollar. De productiefase kan volgens de betrokken Nederlandse bedrijven tussen de 8 en 10 miljard dollar aan omzet en in totaal circa 52.000 arbeidsjaren opleveren. Het onderhoud kan volgens die industrie twee keer zoveel opleveren, zo’n 16 tot 20 miljard dollar. De productie- en instandhouding kan bij elkaar 110- tot 140.000 bruto arbeidsjaren opleveren.

Begin december kondigde het ministerie van Economische Zaken aan dat oud-minister Maxime Verhagen F-35-orders voor het Nederlandse bedrijfsleven moet binnenhalen. Boegbeeld Verhagen was in het verleden onder meer minister voor Buitenlandse Zaken en Economische Zaken. Hij moet op hoog niveau deuren openen en Nederlandse bedrijven steunen bij het verkrijgen van orders. Verhagen wordt het aanspreekpunt voor bedrijven die ondersteuning willen bij hun contacten met Amerikaanse bedrijven. En hij gaat bedrijvenmissies leiden naar de Verenigde Staten.

Op 18 december maakte majoor Laurens Vijge als allereerste Nederlandse luchtmachtpiloot een solovlucht met een Nederlandse F-35. Vijge deed dit na 210 uur theorie en twaalf vluchten in de simulator. Nederland beschikt over twee testtoestellen, de F-001 en F-002. De toestellen en de Nederlandse testploeg opereren vanaf de vliegbasis Eglin in Florida.

 

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers