F-35 levert 5000 hoogwaardige banen op

Geplaatst op 3 oktober 2013 | Dossier: Economie & werkgelegenheid | Het project |

Printen Mailen

Van onze redactie

Het F-35-programma levert Nederlandse bedrijven 4000 a 5000 hoogwaardige banen op, aldus Michiel van der Maat, voorzitter NIFARP, op woensdag 2 oktober tijdens een rondetafelgesprek over Defensie in de Tweede Kamer. “En dat is een conservatieve inschatting.”

Nu de regering de keuze heeft gemaakt voor de F-35 als opvolger van de F-16 is het zaak voor de overheid om ook oog te hebben voor de volgende fase van het project: het onderhoud. Van der Maat pleit voor de aanstelling van een speciale overheidscommissaris. De ministeries van Economische Zaken en Defensie moeten hierin samenwerken.

Van der Maat stelde dat Nederlandse bedrijven reeds voor 1 miljard euro aan opdrachten rond de F-35 kregen. Er is voor 5 miljard aan raamcontracten. Totaal is het Nederlandse bedrijfsleven tijdens de productiefase goed voor 10 miljard euro. ” Het gaat om duizenden toestellen.” In de onderhoudsfase is volgens Van der Maat voor 20 miljard aan opdrachten weggelegd.

Door de bezuinigingen op de krijgsmacht zal Nederland internationaal aan invloed verliezen. Dat zeiden oud-generaal Dick Berlijn en veiligheidsexpert Rob de Wijk tijdens het rondetafelgesprek. De Wijk noemde de bezuinigingen ‘tamelijk dramatisch’. ‘We zitten op defensiegebied ongeveer op het niveau van Cyprus, Malta en het neutrale Finland. We zijn internationaal totaal aan het onderpresteren en dat is de zesde economie van de wereld onwaardig.’

 

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers