F-35 voor veiligheid, innovatie en banen

Geplaatst op 3 februari 2014 | Dossier: Economie & werkgelegenheid |

Printen Mailen

Bron: http://www.ronaldvuijk.vvd.nl/actueel_21173/63744/

2 feb 2014

De VVD heeft er vertrouwen in dat de tegenorders die de Nederlandse industrie krijgt voor de aanschaf van de F35 nog steeds zitten op het bedrag dat eerder geraamd werd.

De opbrengsten zijn hoger dan de kosten. In het debat over de nota ‘In het belang van Nederland’ was al duidelijk dat er stevig moet worden onderhandeld om de tegenorders daadwerkelijk binnen te halen. De VVD vertrouwt verder op Maxime Verhagen (ex-CDA leider en voorganger van minister Kamp op Economische Zaken) die is aangesteld om voor de Nederlandse defensie-industrie tegenorders binnen te halen. De ontwikkeling en de verwerving van de F35 draagt bij aan de veiligheid van Nederland en draagt bij aan de werkgelegenheid.

In cijfers: Nederland investeert 4,5 mrd in 37 toestellen. Er zijn reeds tegenorders ontvangen ter waarde van 1 mrd. Het F35 programma genereert op dit moment al 1100 banen. Er wordt nog 8 mrd aan industriele tegenorders verwacht waarmee het totaal aan productiewerk in lijn ligt met de raming van 8 tot 10 mrd. Daarnaast wordt nog 16 tot 20 mrd aan onderhoudswerk verwacht.  Bij de TU Delft loopt een uniek stageprogramma dat Nederlands meest getalenteerde studenten in de lucht- en ruimtevaart in staat stelt werkervaring op te doen bij Lockheed Martin in het F35 programma.

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers