Fokker Elmo krijgt opdracht bekabeling F-35

Geplaatst op 21 juni 2014 | Dossier: Economie & werkgelegenheid | Het project |

Printen Mailen

Van onze redactie

Fokker Elmo gaat de bekabeling maken van nog eens honderden F-35’s. Daarover tekende het Nederlandse luchtvaarttechnologiebedrijf bedrijf zaterdag 21 juni tijdens de Luchtmachtdagen op de vliegbasis Gilze-Rijen een contract met de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Lockheed Martin. Met de opdracht is een bedrag van ongeveer 200 miljoen dollar (bijna 150 miljoen euro) gemoeid.

Fokker Elmo heeft afgelopen jaren al ongeveer 100 F-35’s van bekabeling voorzien. Volgens een woordvoerster heeft de nieuwe opdracht betrekking op een volgende productiefase. Bij het bedrijf werken 150 gespecialiseerde technici aan de klus. Het is de bedoeling dat Fokker Elmo in de toekomst meer opdrachten binnen zal slepen. Met een verwachte totale productie van meer dan 3000 F-35 toestellen levert dat het bedrijf naar verwachting nog veel werk op in de komende decennia.

Ook Aeronamic, dat compressoren maakt voor motoren, staat op het punt een nieuwe opdracht binnen te slepen. Nederlandse bedrijven verdienen flink aan de productie van de F-35. In totaal is door het bedrijfsleven hier al voor circa 1 miljard euro aan opdrachten binnengehaald. Daarnaast is voor circa 5 miljard euro aan zogenoemde raamcontracten gesloten. De branche rekent in totaal op 8 tot 10 miljard euro aan productieopdrachten gerelateerd aan de F-35. Ook aan het onderhoud van de straaljagers kan daarna mogelijk nog veel geld verdiend worden.

Volgens oud-minister Maxime Verhagen, bemiddelaar voor de Nederlandse defensie-industrie bij het binnenhalen van F-35-orders, is de nieuwe opdracht voor Fokker een ‘mijlpaal’ na het Nederlandse besluit om de F-35 te kopen. De Nederlandse regering besloot vorig najaar 37 F-35-toestellen te kopen. Het is de bedoeling dat die vanaf 2019 de F-16 vervangen.

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers