Impasse over JSF-testvliegtuig blijft

Geplaatst op 22 april 2009 | Dossier: Economie & werkgelegenheid | Het project |

Printen Mailen

Bron: http://nos.nl/artikel/86227-impasse-over-jsftestvliegtuig-bl...

Het coalitie blijft ernstig verdeeld over de aanschaf van twee testtoestellen van de Joint Strike Fighter (JSF).

Na een urendurend debat is duidelijk geworden dat de PvdA er nog steeds niet van overtuigd is dat de testtoestellen van dit Amerikaanse gevechtsvliegtuig aangeschaft moet worden.

Volgens de regeringspartij PvdA is er onvoldoende informatie om een goed besluit te nemen. Het PvdA-Kamerlid Eijsink eist een “adequate, actuele kandidaatvergelijking”.

“Zonder goede inhoudelijke informatie, is een afweging onmogelijk”, aldus Eijsink. De PvdA wil voorkomen in een miljardenproject te worden meegezogen waarvan later zou kunnen blijken dat het onverantwoord is.

Alternatief
Door het ontbreken van de steun van de PvdA is er geen Kamermeerderheid voor de JSF. De PvdA stelt als alternatief voor dat Nederland vlieguren inkoopt, zodat de piloten toch kunnen oefenen met de JSF.

Staatssecretaris De Vries van Defensie wijst het alternatief af. Volgens de CDA-staatssecretaris kunnen piloten alleen worden opgeleid als Nederland twee toestellen koopt.

Volgens De Vries is haast geboden. Nog deze maand moet het contract getekend worden voor de aankoop van twee testtoestellen. Als de Kamer tegen blijft, is er sprake van contractbreuk. Daar moet een boete voor worden betaald.

Lees ook blog: Jack de Twitter(aar)

PvdA-Kamerlid Eijsink zegt het “jammer” te vinden dat de coalitie van mening verschilt. “Wij hebben hier geen crisis voor over”, stelt ze wel.

De kans is groot dat de Kamer donderdag in een plenair debat verder praat over de JSF-testtoestellen. Dan wordt wellicht duidelijk op welke wijze de impasse doorbroken kan worden.

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers