Kabinet gaat toch door met JSF

Geplaatst op 28 mei 2010 | Dossier: Economie & werkgelegenheid | Het project |

Printen Mailen

Bron: http://nos.nl/artikel/160494-kabinet-gaat-toch-door-met-jsf....

Het kabinet zal nu niet stoppen met de testfase van de JSF. De Tweede Kamer riep het kabinetvorige week op dat te doen en de investering in het eerste toestel terug te draaien.

In de Kamer ontstond een meerderheid tegen de plannen toen de PvdA haar standpunt over de JSF veranderde. Eerst hadden de sociaal-democraten nog ingestemd met het testen van de opvolger van de F-16.

Minister Van Middelkoop (Defensie) had eerder al aangegeven de wil van de Kamer niet te zullen volgen. In een brief aan de volksvertegenwoordiging stelt hij nu dat het kabinet gezien de demissionaire status “niet de vrijheid heeft besluiten te nemen die ingrijpende gevolgen hebben voor het beleid van het komende kabinet.” Hij wijst erop dat het afblazen van de testfase “onomkeerbaar” is.

Wel gaat het kabinet met de VS de ontstane situatie inventariseren. Daarbij wordt ook gekeken naar de contractuele afspraken rond de JSF, schrijft Van Middelkoop aan de Kamer.

Overleg

Omdat Nederland al een contract heeft getekend voor de aanschaf van een JSF, zal Nederland een boete moeten betalen als het project wordt afgebroken. Volgens de minister kan dat een strop zijn van 220 miljoen euro.

De PvdA, Sp en GroenLinks willen zo snel mogelijk overleg met de minister, zelfs als daar het verkiezingsreces voor moet worden onderbroken.

Volgens de SP betekent het feit dat het kabinet demissionair slechts dat het kabinet zelf geen initiatieven mag nemen, niet dat het de wil van de Kamer kan negeren.

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers