Kabinetscrisis over JSF afgewend

Geplaatst op 24 april 2009 | Dossier: Economie & werkgelegenheid |

Printen Mailen

Bron: http://nos.nl/artikel/86425-kabinetscrisis-over-jsf-afgewend...

De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie hebben een kabinetscrisis weten af te wenden.

De hele dag is achter de schermen koortsachtig overleg gevoerd over de impasse die woensdag was ontstaan: staatssecretaris De Vries wilde groen licht voor de aanschaf van JSF-testtoestellen, de PvdA wilde dat niet geven. 

PvdA-fractieleider Hamer kon in een tweede debat over de kwestie een compromis melden: het besluit om de testtoestellen aan te schaffen wordt niet nu, maar in 2010 genomen. Het definitieve besluit over de opvolger van de huidige F-16 wordt opgeschoven naar 2012, en valt dus onder de verantwoordelijkheid van een volgend kabinet.

 

Hamer leest motie voor: 


 ‘Monsterlijk compromis’ 

De PvdA geeft nu wel alvast toestemming om mee te betalen aan de bouw van het eerste testtoestel van de JSF. Dat kost zo’n 113 miljoen euro. Maar dat betekent niet dat het besluit om het vliegtuig te kopen al min of meer is genomen, benadrukte Hamer.

Als Nederland vindt dat het toestel de vergelijkingstest met andere straaljagers niet doorstaat, zal de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin het bedrag volgens haar terugbetalen, minus 20 miljoen.

De oppostiepartijen verwijten de PvdA de rug niet recht te hebben gehouden. Volgens VVD-voorman Rutte is er sprake van een monsterlijk compromis. D66-leider Pechtold zei dat zijn ouders hem vroeger niet hadden geloofd, als hij had gezegd: “Ik ga niet roken, maar steek er nu één op”.

De Vries is blij dat hij door het compromis nu toch, zoals de afspraak was, voor 1 mei een contract kan tekenen met Lockheed Martin.

‘Partijbelangetjes’
Vicepremier Bos – die met het oog op een mogelijke crisis zijn vaderschapsverlof onderbrak – liet eerder op de dag weten dat het kabinet en de coalitiefracties ervan overtuigd waren dat een crisis moest worden voorkomen. De betrokkenen realiseerden zich volgens hem goed dat ze een grote verantwoordelijkheid hebben om de economische crisis aan te pakken. “We kunnen het ons niet permitteren om in partijbelangetjes verstrikt te raken.”

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers