Kamer wil einde aan JSF-deelname

Geplaatst op 6 juli 2012 | Dossier: Economie & werkgelegenheid |

Printen Mailen

Bron: http://nos.nl/artikel/391980-kamer-wil-einde-aan-jsfdeelname...

De Tweede Kamer heeft vannacht de regering opgeroepen uit het JSF-project te stappen. Een meerderheid van 77 Kamerleden stemde voor een motie van PvdA en SP, 71 stemden tegen.

In de hoofdelijke stemming kregen de partijen de steun van PVV, GroenLinks en Partij voor de Dieren. De twee PVV-leden die deze week uit de partij stapten, Hernandez en Kortenoeven, steunden het kabinet.

Te duur

De indieners van de motie noemden het project te duur en vinden dat het te weinig oplevert. Bovendien viel het project steeds duurder uit dan beraamd.

Minister Hillen van Defensie zegt zich samen met het kabinet te beraden op een reactie. Hij liet eerder weten dat hij het niet gepast vindt dat een demissionair kabinet zo’n belangrijke wijziging doorvoert.

Tien jaar

Nederland werkt al 10 jaar mee aan de ontwikkeling van de opvolger van de F-16, de F-35 of Joint Strike Fighter. In ruil voor een investering van ruim 800 miljoen kreeg ons land opdrachten voor het bedrijfsleven.

Defensie heeft de afgelopen 2 jaar twee testtoestellen gekocht. De aanschaf daarvan was voorwaarde om te blijven meedoen aan de ontwikkeling van het gevechtstoestel.

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers