NIDV: Keuze F-35 stimulans voor luchtvaartindustrie

Geplaatst op 17 september 2013 | Dossier: Economie & werkgelegenheid | Het project |

Printen Mailen

Van onze redactie

De keuze van de regering voor de F-35 als vervanger van de F-16 zorgt niet alleen voor het beste toestel, maar is tevens een belangrijke stimulans voor de Nederlandse luchtvaartindustrie.

Dat stelt het Netherlands Industrial Fighter Aircraft Replacement Platform (NIFARP), onderdeel van de stichting NIDV. Michiel van der Maat, voorzitter van het NIFARP, zegt: “Dit is goed nieuws voor de medewerkers van onze bedrijven, voor hun gezinnen en voor de industrie als geheel. Consistent beleid versterkt de innovatieve Nederlandse industriële positie binnen het F-35 programma. Internationaal wordt dit gezien als meespelen in de Champions League van de luchtvaartindustrie.”

Vliegtuigbouw gaat over de lange termijn en de F-35 is al sinds 2002 een aanjager van hoogwaardige werkgelegenheid en innovatie in deze high-tech sector. Het programma heeft al een miljard aan omzet voor Nederlandse bedrijven opgeleverd. In totaal wordt 10 miljard dollar aan productieopdrachten voor Nederland verwacht.

Meer dan 600 werknemers werken in de Nederlandse luchtvaartindustrie direct aan opdrachten voor het F-35 programma. Tijdens de serieproductie zullen 2200 medewerkers in Nederland decennialang een baan hebben die gerelateerd is aan de F-35.

Het bedrijf Fokker heeft in de afgelopen jaren onder andere via het F-35 programma hoogwaardige werkgelegenheid in Nederland gecreëerd voor honderden medewerkers, ook tijdens de economische crisis. Daarnaast zijn tientallen miljoenen geïnvesteerd in nieuwe hardware en innovatieve technologieën. Dit heeft bijgedragen aan de innovatieve positie van de Nederlandse luchtvaartindustrie op de wereldmarkt.

Sjoerd Vollebregt, CEO van Fokker Technologies, zegt: “Het F-35 dossier bleek in de afgelopen tien jaar niet alleen technologisch uitdagend, maar ook politiek zeer complex.  Ik juich het toe dat, na een lange periode van onzekerheid, een keuze wordt gemaakt die leidt tot het allerbeste materieel voor de krijgsmacht en die tevens in het belang is van de betrokken bedrijven en hun duizenden werknemers. Hiermee wordt decennialang hoogwaardige werkgelegenheid in F-35 productieopdrachten en onderhoud zeker gesteld”.

Fokkerbedrijven ontwerpen en produceren de volgende onderdelen voor de F-35: Inflight opening doors (deuren en luiken die tijdens de vlucht kunnen openen), flaperons (vleugeldelen), arresting gear (stophaak), bekabelingsystemen van het vliegtuig en van de motor, motoruitlaatdelen en de composite dragbrace (composiet onderdeel van het landingsgestel). Fokker is vanaf 2002 betrokken bij het F-35 programma.

 

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers