Omzet luchtvaartbedrijven stijgt met 8 procent

Geplaatst op 1 mei 2013 | Dossier: Economie & werkgelegenheid | Het project |

Printen Mailen

Bron: http://www.nu.nl/economie/3411730/omzet-luchtvaartbedrijven-...

De omzet van Nederlandse luchtvaartbedrijven is in 2012 met 8 procent gestegen tot bijna 11 miljard euro.

Concerns profiteerden van meer passagiers en doorberekende brandstofprijzen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. Zo’n 80 procent van de omzet komt voor rekening van het passagiersvervoer.

Nederlandse luchthavens boekten vorig jaar 3 procent meer omzet. Ook zagen ze het aantal passagiers met ruim 3 procent stijgen, tot bijna 56 miljoen. Daarvan reisden er 51 miljoen via Schiphol, dat nooit eerder zoveel passagiers in een jaar verwerkte.

De hoeveelheid luchtvracht nam echter af met ruim 3 procent tot 1,5 miljoen ton. Dit komt door de slechte wereldhandel, aldus het CBS.

Ook wereldwijd groeide in maart de vraag naar vliegreizen. Dat maakte luchtvaartorganisatie IATA woensdag bekend.

Het passagiersvervoer steeg wereldwijd met 5,9 procent ten opzichte van een jaar eerder. Ook de capaciteit groeide, die kwam 3,5 procent hoger uit.

Pasen

De groei werd mede veroorzaakt doordat Pasen dit jaar in maart viel en niet in april zoals in 2012. Gecorrigeerd voor dergelijke seizoensinvloeden steeg de vraag naar vliegreizen volgens IATA echter ook.

In de periode van oktober tot en met maart nam de vraag naar vliegreizen volgens de organisatie met 8 procent op jaarbasis toe.

Volgens IATA-topman Tony Tyler groeit het passagiersvervoer vooral in opkomende economieën sterk. In de rijkere landen is relatief weinig vooruitgang te zien, stelde hij.

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers