Pentagon: kosten JSF gedaald

Geplaatst op 24 december 2013 | Dossier: Economie & werkgelegenheid | Het project |

Printen Mailen

Het Amerikaanse ministerie van defensie is er voor het eerst in jaren in geslaagd grip te krijgen op de stijgende kosten van de Joint Strike Fighter (JSF). Dat heeft Shay Assad van het Pentagon gezegd in een interview met persbureau Reuters.

Assad werd in 2011 aangesteld om de kosten van verschillende defensieprojecten onder controle te krijgen. Het Pentagon raamt de kosten voor de ontwikkeling en bouw van 2443 F35-gevechtsvliegtuigen momenteel op omgerekend ruim 286 miljard euro. Dat is 70 procent meer dan oorspronkelijk was begroot. Tussen 2012 en 2013 zijn de kosten voor de verandering niet gestegen, maar gedaald met ruim 2,9 miljard euro.

Eerder dit jaar besloot de Nederlandse regering om 37 F-35’s aan te schaffen voor maximaal 4,5 miljard euro. Personeel van de Koninklijke Luchtmacht vliegt al met het eerste testtoestel vanaf een vliegbasis in Florida.

Assad heeft sinds zijn aantreden een database opgezet met informatie over alle aannemers en bedrijven waar het Pentagon mee werkt. Assad en zijn mensen beschikken nu over gegevens waar ze normaal gesproken maanden om moesten vragen en naar moesten zoeken.

Door de nieuwe database zijn de kosten van de bouw van het toestel, waar tientallen bedrijven bij betrokken zijn, veel inzichtelijker geworden, aldus Assad. “We boeken voortgang, we doen het vrij goed”, zei Assad. “Maar we hebben nog een lange weg te gaan voordat we op het gewenste kostenplaatje voor de JSF zitten.”

(bron: nu.nl)

 

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers