Regering Australië vastbesloten: 100 F-35’s

Geplaatst op 3 mei 2013 | Dossier: Economie & werkgelegenheid | Samenwerking |

Printen Mailen

Van onze redactie

CANBERRA – De regering van Australië is vastbesloten het Amerikaanse gevechtsvliegtuig JSF aan te schaffen. Dat staat in een nieuwe defensiestrategie die vrijdag 3 mei is gepubliceerd door het Australische ministerie van Defensie.

Australië wil de luchtmacht flink versterken en denkt daar tot 100 JSF’s voor nodig te hebben. De toestellen, die officieel F-35 Lightning II heten, zijn in Australië net als in Nederland onderwerp van discussie. De toestellen zijn duurder en pas veel later leverbaar dan de bedoeling was.

Voor de Nederlandse Defensie is de F-35 de beoogde opvolger van de verouderde F-16. Een beslissing over de vervanging is nog niet genomen. Minister Hennis van Defensie komt dit najaar met haar defensiestrategie waarin de keus voor een nieuw toestel wordt gemaakt. In een overleg met de Tweede Kamer gaf Hennis onlangs aan dat er hoe dan ook een nieuw gevechtsvliegtuig komt.

Lockheed Martin toonde zich in een reactie vereerd met het vertrouwen van de Australische overheid. De fabrikant van de F-35 herinnerde er aan dat de productie van “meer dan 3000 toestellen” veel werkgelegenheid en industriele participatie in Australie zal brengen.

 

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers