VVD kan leven met ruim dertig JSF’s

Geplaatst op 27 maart 2013 | Dossier: Economie & werkgelegenheid | Het project |

Printen Mailen

Bron: http://nos.nl/artikel/489274-vvd-kan-leven-met-ruim-30-jsfs....

De VVD kan ermee leven als er 30 tot 36 F-35’s (ofwel JSF’s) worden aangeschaft voor de Koninklijke Luchtmacht. Dat zei Ronald Vuijk, defensiewoordvoerder van de partij in de Tweede Kamer, woensdag na een gesprek met deskundigen van denktanks Clingendael en het Hague Centre for Strategic Studies.

Maar voor de liberalen is het belangrijkste dat het ministerie van Defensie dit jaar een besluit neemt over de opvolging van de F-16, liet hij weten. Vuijk tekent daarbij aan dat hij ,,niet rücksichtslos pleit” voor de JSF. Als Defensie met een ander toestel op de proppen komt, kan hij daar ook mee leven.

Het VVD-Kamerlid vindt wel dat de krijgsmacht ook in de toekomst in de voorste linies van conflicten moet kunnen blijven meedoen. Volgens Ko Colijn van Instituut Clingendael kan dat met 30 tot 36 F-35’s. Verder wijst Vuijk erop dat voor zijn partij bij de keuze de financiële aspecten ook een grote rol spelen, net als het aspect van de werkgelegenheid.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie werkt aan een visie waarin ze de toekomst van de krijgsmacht uiteen zal zetten. Daarin wordt ook de vervanging van de F-16 meegenomen. Nederland is betrokken bij de ontwikkeling van de F-35 en heeft er al ongeveer 1 miljard ingestoken. De ontwikkeling van het toestel kende tot dusver veel financiële en technische tegenslagen.

Voor Defensie is de Joint Strike Fighter de beoogde opvolger van de F-16. Op dit moment beschikt de luchtmacht nog over 68 F-16’s. De vorige minister van Defensie, Hans Hillen, ging nog uit van de aanschaf van 56 JSF-toestellen. Oorspronkelijk was het plan om er ruim 80 van te kopen.

Coalitiepartner PvdA wil zich nog niet voor of tegen de komst van de JSF uitspreken. Ze wacht ook de visie van Hennis eerst af. Vorig jaar zomer wilden de sociaaldemocraten nog helemaal uit het JSF-programma stappen.

De Algemene Rekenkamer en het economisch onderzoeksbureau SEO stelden vorig jaar dat terugtrekking uit het JSF-project per saldo voor de Nederlandse overheid en economie nadelig is.

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers