Eerste fabrieksvlucht van tweede ‘Nederlandse’ F-35

Geplaatst op 9 juli 2013 | Dossier: Het project |

Printen Mailen

Van onze redactie

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin heeft de eerste officiële foto’s gepubliceerd van het tweede Nederlandse testtoestel van de F-35 (Joint Strike Fighter, JSF). Het gevechtsvliegtuig -de F-002- heeft eind juni 2013 zijn eerste fabrieksvlucht gemaakt. Er zullen nog enkele test- en acceptatievluchten volgen.

De tweede F-35 wordt in september aan Nederland overgedragen. Het toestel zal dan op de militaire luchtmachtbasis Eglin in Florida worden gestald. Daar zal het eerste testtoestel -de F-001- nog deze maand (juli) heen vliegen.

De vliegtuigen blijven in Eglin gestald tot minister Hennis-Plasschaert van Defensie met haar toekomstvisie voor de krijgsmacht na de zomer naar buiten komt, naar verwachting begin september. Daarin zal ze ook de opvolger van de F-16 noemen, waarschijnlijk de F-35. Er is hier 4,5 miljard euro voor gereserveerd.

Stallen, onderhoud en het maken van regelmatige luchtwaardigheidsvluchten van de beide ‘Nederlandse’ toestellen kost tot november 2013 2,3 miljoen euro, aldus minister Hennis in een brief aan de Tweede Kamer. Hiervan nemen de Amerikanen 0,6 miljoen voor hun rekening. Een van de toestellen kan volgens Hennis worden ingezet in het F-35-testprogramma. Het toestel zal op de grond worden blootgesteld aan simulaties van onweerscondities.

 

 

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers