Eerste testvlucht Nederlandse JSF

Geplaatst op 20 augustus 2012 | Dossier: Het project |

Printen Mailen

Bron: http://nos.nl/artikel/408610-eerste-testvlucht-nederlandse-j...

Bij de fabriek van vliegtuigbouwer Lockheed Martin in Texas zijn de eerste testvluchten gemaakt met een JSF-toestel dat is bestemd voor de Nederlandse luchtmacht.

Het is het eerste van twee door Nederland bestelde testtoestellen. Het toestel, met registratienummer F-001, maakte zijn eerste vlucht op 6 augustus. Daarna volgden nog twee vluchten, op 10 en 13 augustus.

Het eerste testtoestel wordt volgens Defensie waarschijnlijk in september overgedragen aan de luchtmacht. Daarna doorloopt de JSF een intensief testprogramma, waarbij ook voor het eerst Nederlandse piloten in het toestel zullen vliegen. Het tweede testtoestel wordt voorjaar 2013 geleverd.

Opvolger F-16

De F-35 Lightning II, zoals de straaljager officieel heet, moet in Nederland de opvolger worden van de F-16. Het huidige gevechtsvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht is inmiddels 33 jaar oud.

De JSF is omstreden, vooral vanwege de hoge kosten. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil helemaal van de JSF af. Het komende kabinet moet een definitieve beslissing nemen over de aanschaf van het gevechtsvliegtuig.

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers