F-35 vliegt weer, maar niet op Farnborough

Geplaatst op 16 juli 2014 | Dossier: Het project |

Printen Mailen

Van onze redactie

WASHINGTON – De F-35 mag weer vliegen. Het Amerikaanse ministerie van Defensie gaf dinsdag 15 juli het groene licht voor vluchten met de gevechtsvliegtuigen. Na een brand in een van de toestellen in juni moesten de jets aan de grond blijven.

De F-35 mag niet langer dan drie uur aan een stuk vliegen waarna motorcontrole volgt. Ook is de snelheid gelimiteerd. Vanwege deze maatregelen gaat de F-35 definitief niet naar de grootste luchtvaartshow ter wereld, deze week in het Britse Farnborough. Het duurste wapenproject ooit zou er aan potentiële kopers worden getoond.

Het niet verschijnen van de F-35 in Engeland is een forse tegenvaller voor vliegtuigbouwer Lockheed Martin en haar Britse partner BAE Systems. De F-35 was eerder deze week het meest besproken onderwerp tijdens de show. In Farnborough moet men het nu doen met een nep-versie van het toestel.

De motor van een F-35A viel op 23 juni uit elkaar en vatte vlam toen de piloot zich opmaakte om op te stijgen van Eglin Air Force Base in Florida.Alle 97 F-35 Lightning II’s mochten kort daarop niet meer de lucht in.

Nederland heeft twee testtoestellen van het type dat in brand vloog, de F-35A. Eerder liet het Amerikaanse ministerie van Defensie weten dat er geen structurele productiefout was gevonden.

Foto: Op de Farnborough Airshow moet men het deze week doen met een nep-versie van de F-35 (rechts onder). Beeld: Riekelt Pasterkamp

 

 

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers