Fokker ontwikkelt landingsgestel JSF

Geplaatst op 20 juli 2010 | Dossier: Het project |

Printen Mailen

Bron: http://nos.nl/artikel/173164-fokker-ontwikkelt-landingsgeste...

Fokker Aerospace gaat een onderdeel voor het landingsgestel van de JSF ontwikkelen. Het Nederlandse bedrijf heeft een overeenkomst getekend met het Amerikaanse Goodrich, dat verantwoordelijk is voor het complete landingsgestel van het gevechtsvliegtuig.

Het gaat om een scharnier van 75 cm dat in kunststof wordt uitgevoerd en dus licht in gewicht is en weinig onderhoud vergt. Volgens Fokker is de drage brace een cruciaal en kritisch onderdeel.

De scharnier zal in eerste instantie op testvliegtuigen van de JSF gemonteerd worden. Als het alle testen doorstaat, komt het in de toekomst op alle JSF’s. Het gaat dan om 3.000 toestellen.

Kaart

Dit zou een “substantiële uitbreiding van de werkgelegenheid” bij Fokker en bij diverse Nederlandse toeleveranciers betekenen, zegt het bedrijf.

Frank Jansen van de Nederlands Aerospace Group (NAG), noemt dit een voorbeeld van de “doorbraak-technologie”, waarmee Nederland zich in de vliegtuigindustrie op de kaart zet. Hij is op de luchtvaartshow in het Britse Farnborough, waar de overeenkomst tussen Fokker en Goodrich is ondertekend.

Herkenbaar

De Nederlandse vliegtuigindustrie is weliswaar bescheiden, maar belangrijk, zegt Jansen. Nederlandse bedrijven zijn volgens hem goed voor één tot twee procent van de wereldmarkt.” Door dit soort vindingen zijn we erg herkenbaar.”

Zo is de A-380 van Airbus in romp en vleugels uitgerust met kunststof-onderdelen uit Nederland. “Het toestel is daardoor lichter en beter verkoopbaar.”

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers