Generaal VS: kosten JSF moeten zakken

Geplaatst op 18 april 2013 | Dossier: Het project |

Printen Mailen

Bron: http://www.anp.nl

De kosten voor de F-35 of Joint Strike Fighter (JSF) moeten omlaag, anders ,,wordt het toestel mogelijk te duur voor onze partners”. Dat zei de Amerikaanse luitenant-generaal Christopher Bogdan donderdag in de Tweede Kamer.

Bogdan is binnen het Amerikaanse ministerie van Defensie verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het toestel. Hij zegt er vertrouwen in te hebben dat de kosten omlaag worden gebracht. Om dat te bereiken worden andere bedrijven bij het project betrokken.

Volgens de topmilitair moeten niet alleen de kosten per stuk omlaag, ook de onderhoudskosten moeten dalen. Hij kon wel voor het eerst de kosten per vlieguur van de F-35 geven. Die bedragen volgens hem 23.900 dollar. Een uur vliegen met de F-16 kost nu 21.500 dollar.

Hij bevestigde cijfers van vliegtuigbouwer Lockheed Martin dat een toestel dat Nederland mogelijk gaat kopen in 2020 ongeveer 85 miljoen dollar zal kosten. Dat is circa 75 miljoen dollar als je het omrekent naar de dag van vandaag, voegde hij eraan toe.

Meer wil Bogdan op dat moment ook niet kwijt zijn voor een F-35. ,,Dat is het maximum wat ik dan voor het vliegtuig wil betalen.” Hij verwacht dat de kosten van het toestel nog verder naar beneden zal gaan.

De F-35 is voor het Nederlandse ministerie van Defensie de beoogde opvolger van de F-16. Minister Jeanine Hennis zal hierover later dit jaar een besluit nemen.

Lockheed Martin laat in reactie weten dat de door Bogdan gebruikte cijfers afkomstig zijn van de US Air Force en het Cost Assessment & Program Evaluation Office (CAPE) van het Amerikaanse ministerie van Defensie. In mei 2013 komt het Pentagon met  het F-35 Selected Acquisition Report (SAR12), waarin meer duidelijkheid over de operationele kosten.

 

Kijktip: Interview met Luitenant-Generaal Christopher Bogdan
http://nieuwsuur.nl/video/497318-leider-jsfproject-bezoekt-nederland.html

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers