Leider JSF-project bezoekt Nederland

Geplaatst op 19 april 2013 | Dossier: Het project |

Printen Mailen

Bron: http://nieuwsuur.nl/video/497318-leider-jsfproject-bezoekt-n...

De Amerikaanse generaal die leiding geeft aan de ontwikkeling van de JSF is in Nederland. Christopher Bogdan sprak vanochtend met de vaste Kamercommissie die moet besluiten of Nederland het peperdure gevechtsvliegtuig ook echt aanschaft en hij kreeg een rondleiding bij Fokker. Twan Huys spreekt met hem.

Felle kritiek

Generaal Bogdan haalde in februari het Nederlandse nieuws, toen hij felle kritiek uitte op de fabrikanten van de JSF (of F35). Volgens Bogdan doen de fabrikanten er alles aan om elke cent uit de VS te persen. “Lockheed Martin en Pratt & Whitney gedragen zich alsof ze mij de laatste F-35 en de laatste motor verkopen”, zei Bogdan.

Hij wil dat de fabrikanten op de langere termijn focussen en dat ze, met het oog op latere opbrengsten, een deel van de risico’s voor hun rekening nemen.

Nederlandse fabriek

Vandaag kreeg Bogdan een rondleiding bij Fokker Landing Gear, dat onderdelen maakt voor de JSF. Want ook Nederland werkt mee aan de ontwikkeling van het toestel. De ontwikkeling kost enorm veel geld en daarom is afgesproken dat de landen die het vliegtuig aanschaffen ook deelnemen in de ontwikkeling ervan, waardoor het hen economische ook wat oplevert.

Vanochtend zei Bogdan, na zijn gesprek met Tweede Kamerleden in Den Haag, dat de kosten voor de F-35 omlaag moeten, anders “wordt het toestel mogelijk te duur voor onze partners”. Volgens de generaal moeten niet alleen de kosten per stuk omlaag, maar moeten ook de onderhoudskosten dalen.

‘Maximum’

Bogdan bevestigde de cijfers van Lockheed Martin dat de JSF in 2020 ongeveer 85 miljoen dollar per stuk zal kosten. “Dat is zo’n 75 miljoen dollar als je het omrekent naar vandaag de dag”, voegde hij eraan toe. Meer wil Bogdan dan ook niet voor de toestellen betalen. “Dat is het maximum.” Hij verwacht dat de kosten voor het gevechtsvliegtuig nog verder zullen dalen. Zo niet, “dan zal de VS minder toestellen afnemen”, waarschuwde hij.

Niet betaalbaar

Maar het dossier-JSF sleept zich de laatste jaren voort, omdat de ontwikkeling van het vliegtuig te maken heeft gekregen met grote kostenoverschrijdingen en technische problemen. Zo concludeerden de Amerikaanse Rekenkamer en het Pentagon vorige maand dat de kosten voor het gebruik van de JSF “niet betaalbaar” zijn.

Het kabinet verwacht later dit jaar definitief te beslissen of de F-35 de vervanger wordt van de huidige F-16.

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers