RTL: Kabinet koopt voor 4 miljard F-35’s

Geplaatst op 13 juni 2013 | Dossier: Het project |

Printen Mailen

Van onze redactie

Volgens RTL Nieuws heeft minister Jeanine Hennis van Defensie definitief haar keuze bepaald. Zij zou willen overgaan tot aanschaf van de F-35. Een woordvoerder van Hennis ontkent dat en stelt dat de Hennis’ visie over de opvolging van de F-16 nog niet klaar is.

Het kabinet praat vrijdag 14 juni over de F-35, het Amerikaanse gevechtsvliegtuig dat wat de Koninklijke Luchtmacht betreft de F-16-toestellen gaat opvolgen. Bronnen rond het kabinet bevestigen dat de F-35 op de agenda van de ministerraad staat.

Nederland heeft al 1 miljard euro in de ontwikkeling van de F-35 gestoken. Nederland heeft ook al twee testtoestellen aangeschaft, maar daar wordt nog niet mee gevlogen, zolang het kabinet geen definitief besluit heeft genomen.

Het dossier ligt gevoelig in de coalitie van VVD en PvdA. De VVD is altijd voorstander van aanschaf geweest, waar de PvdA vorige zomer nog helemaal uit het F-35-programma wilde stappen. Volgens de Algemene Rekenkamer is het voor Nederland nadelig om uit de testfase te stappen.

Mede op aandringen van de Tweede Kamer nodigde Hennis in april de concurrenten van de F-35 uit om nogmaals hun eigen vliegtuig aan te prijzen. De VVD-fractie in de Tweede Kamer liet eerder blijken te kunnen leven met 30 tot 35 toestellen. Ooit wilde Defensie er meer dan 80 aanschaffen.

Volgens RTL wil Hennis maximaal 4 miljard euro uitgeven om twee squadrons te vullen. Die zouden op de vliegbases Leeuwarden en Volkel worden gestationeerd.

Op de vliegbasis Volkel starten morgen de Luchtmachtdagen. Daar is de F-35 twee keer te zien. In de stand van de luchtmacht staat een mock-up van bouwer Lockheed Martin, een compleet toestel zonder motor. De NIDV (Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid) presenteert een model van de F-35 in schaal 1 op 7. Dit toestel kan echt vliegen.

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers