“Snel duidelijkheid over F-35″

Geplaatst op 14 juni 2013 | Dossier: Het project |

Printen Mailen

Verslaggever Pieter Bremer van Omroep Brabant sprak vrijdag 14 juni in Volkel over het nut van de F-35 met Arie Schild van de Stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid.

=====

Tijdens de Luchtmachtdagen stond er vrijdag een wel heel opmerkelijk vliegtuig op de landingsbaan: de veelbesproken Joint Strike Fighter (JSF).

RTL Nieuws meldde donderdagavond dat de kogel door de kerk is: de Nederlandse regering koopt de JSF, ook wel de F-35 genoemd. De overheid wil dat nog niet bevestigen, maar Schild is voorzichtig enthousiast.

“Voor ons als industrie is het heel belangrijk dat er snel duidelijkheid komt over het JSF-programma. Er staan veel banen op het spel, ook die van Brabanders. 400 mensen werken in Brabant aan het JSF-project”, aldus Schild

JSF
De F-16 is dertig jaar oud en moet vervangen worden. Het toestel is bijvoorbeeld te zien op de vijandelijke radar en kent enkele kinderziektes. Schild: “De JSF is heel innovatief. Veel Nederlandse bedrijven leveren een technische bijdrage.” Hij noemt de F-35, zoals het toestel ook wel genoemd wordt, het beste vliegtuig voor de beste prijs.

In Volkel staan veel mensen in de rij om in de JSF plaats te mogen nemen. Helaas kan het model niet vliegen en betreft het enkel een prototype. “Maar vergis je niet,” stelt Schild, “in de VS is er een behoorlijke vloot aan JSF-toestellen die wel gewoon vliegt. Meer dan 38 F-35’s zijn operationeel.”

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers