Verenigde Staten dringen aan bij Nederland om JSF te kopen

Geplaatst op 19 april 2013 | Dossier: Het project |

Printen Mailen

Bron: http://www.nrc.nl/nieuws/2013/04/18/verenigde-staten-dringen...

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft er vandaag bij Nederland op aangedrongen om niet verder in de bestelling van de JSF te snijden. Dat zou Nederland uiteindelijk meer per gekocht vliegtuig kunnen gaan kosten, waarschuwde de VS volgens persbureau Reuters.

De VS vreest dat een vermindering van bestellingen het vertraagde en te veel kostende project om de Joint Strike Fighter te bouwen tot een ondergang zal brengen. Het project ligt al zeven jaar achter op schema, heeft 70 procent meer dan verwacht gekost en heeft last van technische problemen. Inmiddels heeft het project de VS al 400 miljard dollar gekost.

Nederland wil mogelijk, ook door de hoge kosten voor aankoop van de vliegtuigen, de oorspronkelijke bestelling van 85 vliegtuigen sterk gaan terugbrengen. De Amerikaanse luitenant-generaal Christopher Bogdan drong er daarop vandaag bij de parlementaire defensiecommissie op aan dat Nederland zich beter aan het oorspronkelijke aankoopplan kan houden.

Later dit jaar een kabinetsbesluit

De Kamercommissie Defensie hield vandaag en gisteren een hoorzitting over de opvolging van de F16. Later dit jaar moet er een kabinetsbesluit komen over de aanschaf van de JSF, of de F-35 zoals die officieel heet. De coalitiepartijen zijn verdeeld: de VVD wil de JSF graag aanschaffen, de PvdA niet.

Inmiddels heeft de ontwikkeling van het vliegtuig Nederland al 1,2 miljard euro gekost. Vorige zomer diende de huidige coalitiepartner PvdA nog een motie in om alle betrokkenheid bij het gevechtsvliegtuig te staken. In het regeerakkoord is besloten om eerst een visie op te stellen. De twee testtoestellen die Nederland besteld heeft, zijn in afwachting van een besluit gestald.

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers