Vliegtuigbouwers geven VVD geen nieuw inzicht

Geplaatst op 18 april 2013 | Dossier: Het project |

Printen Mailen

Bron: http://www.anp.nl

DEN HAAG (ANP) – Twee dagen lang mochten vliegtuigfabrikanten aan leden van de Tweede Kamer uitleggen waarom zij de beste opvolger van de F-16 kunnen leveren, maar voor de VVD heeft het geen nieuwe inzichten opgeleverd. Maar het was ,,een nuttige exercitie”, aldus Ronald Vuijk donderdag.

De defensiewoordvoerder van de VVD heeft ,,geen nieuwe dingen gehoord”. Zijn credo blijft: wij willen het beste toestel voor de beste prijs. In het verleden kwam de Joint Strike Fighter (F-35/JSF) van Lockheed Martin als beste naar voren, zegt hij.

Vuijk spreekt geen voorkeur uit. Hij wil afwachten welke keuze de minister van Defensie maakt. Jeanine Hennis-Plasschaert werkt aan een visie waarin zij de toekomst van de krijgsmacht uit de doeken doet en welk vliegtuig hierbij past. De visie komt later dit jaar. Voor het ministerie van Defensie is de JSF de beoogde opvolger van de F-16. Dat is ook steeds de voorkeur van de liberalen geweest. Vuijk vindt het belangrijkste dat er dit jaar een knoop wordt doorgehakt over de opvolger van de F-16.

Voor coalitiepartner PvdA ligt de zaak wat gecompliceerder. De partij steunde vorig jaar nog een motie om uit het hele JSF-project te stappen. Nederland heeft inmiddels 1 miljard in de ontwikkeling van de JSF gestopt en twee testtoestellen aangeschaft.

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers