Amerikaanse marine krijgt eerste F-35C

Geplaatst op 25 juni 2013 | Dossier: Het project | Innovatie |

Printen Mailen

Van onze redactie

De eerste F-35C is zaterdag (22 juni) aangekomen op Eglin Air Force Base in Florida. Het toestel is het eerste productievliegtuig voor de Amerikaanse marine.

De CF-6 is een zogenaamde Navy Carrier Variant (CV) van de F-35, dat wil zeggen dat het toestel geschikt is om op vliegdekschepen te kunnen starten en landen. US Navy testpiloot luitenant Chris Tabert vloog de CF-6 van de fabriek van Lockheed Martin in Fort Worth, Texas naar Florida. Hij is de eerste militaire testpiloot die op alle varianten van de F-35 kan vliegen.

De F-35C is bedoeld voor de Amerikaanse marine en het Korps Mariniers. Het toestel heeft grotere vleugels en een robuuster landingsgestel dan de andere F-35 varianten. De CV heeft de grootste interne brandstoftank, waardoor het toestel geschikt is voor katapultlanceringen vanaf vliegdekschepen. De vleugelpunten van de F-35C kunnen omvouwen, zodat het toestel in krappe bergingsruimtes gestald kan worden.

De eerste F-35C is op Eglin AFB toegevoegd aan een testvloot van 12 F-35A’s en 13 F-35B’s. Later dit jaar komen er nog vier C-toestellen bij op Eglin. Lockheed Martin heeft tot afgelopen zaterdag 69 F-35’s geleverd aan het Amerikaanse ministerie van Defensie, waarvan er 26 op Eglin AFB in Florida staan.

 

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers