Heerkens: F-35 beste keus voor luchtmacht

Geplaatst op 22 mei 2013 | Dossier: Het project | Innovatie |

Printen Mailen

Van onze redactie

De F-35 is de beste keus voor de Nederlandse luchtmacht als opvolger van de F-16.  Dat zei luchtvaartdeskundige Hans Heerkens vanmiddag (23 mei 2013) tijdens een lunchlezing op de Universiteit Twente in Enschede.

Heerkens zette de F-35 en de mogelijke alternatieve gevechtsvliegtuigen op een rijtje. Zijn conclusie is dat het Amerikaanse gevechtsvliegtuig qua vliegprestaties niet geweldig scoort, maar als het om overlevingskansen in een luchtgevecht gaat de concurrenten achter zich laat.

Ook de moderne radar van de F-35 scoort bij Heerkens punten, evenals het Distributed Aperture System, waarmee de piloot 360 graden om zich heen kan kijken. Omdat er van de F-35 grote aantallen worden gebouwd, zijn volgens de luchtvaartdeskundige de verbeteringskosten te verdelen.

Heerkens liet zich overigens tegenover de studenten van de Universiteit Twente niet uit over de kosten. “Je schaft geen straaljager aan om geld te besparen”. Hij verweet de vaderlandse politiek alleen maar oog te hebben voor het prijskaartje. “Een discussie aan welke eisen een nieuw toestel moet voldoen is in de Tweede Kamer nooit gevoerd.”

De lunchlezing was georganiseerd door KIVI NIRIA, het grootste ingenieursnetwerk van Nederland en trok ongeveer 100 belangstellenden. Na afloop gaven studenten aan het een interessante lezing te vinden. Wel benadrukten sommigen dat Europese landen op het gebied van defensie meer moeten samenwerken.

 

 

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers