Helm voor piloot F-35 op maat gemaakt

Geplaatst op 19 juni 2014 | Dossier: Het project | Innovatie |

Printen Mailen

Riekelt Pasterkamp

Iedere piloot die op de F-35 vliegt, krijgt een eigen, speciaal op maat gemaakte helm. Dus ook de twee Nederlandse vliegers. ”Hij zit als gegoten.”

Over de helm is veel te doen geweest. Verschillende fabrikanten boden helmen aan. Het programma kende nogal wat technische uitdagingen. In oktober 2013 besloot het F-35 Joint Program Office zich uitsluitend te richten op een helm: de Rockwell Collins Elbit Systems of America Vision Systems Generation 3. Communicatie, zuurstof en de G-suit zit allemaal in een kabel aan de helm.

De helm is voorzien van het zogenaamde Helmet mounted display system. De vlieger krijgt alle informatie op het vizier in zijn helm gepresenteerd. Dit gaat met twee camera’s die in de helm zijn bevestigd. De piloot krijgt zo de mogelijkheid om 360 graden rondom zich te kijken. Als hij bijvoorbeeld zijn hoofd naar beneden doet ziet hij wat er zich onder het toestel bevindt.

Iedere helm wordt op maat gemaakt en dat heeft zijn voordelen, aldus majoor Laurens Jan Vijge, de eerste Nederlandse F-35-vlieger. ”De helm beweegt niet op mijn hoofd, heeft een perfecte pasvorm, de oorschelpjes zitten precies op de juiste plaats en als ik het vizier naar beneden doe heb ik een extreem stabiel beeld van de wereld om me heen.”

Bij het F-35 Integrated Training Center op Eglin Air Force Base in Florida is er een heuse Pilot Fitting Facility. Iedere F-35-vlieger gaat daar lang om zijn helm pas te maken. Majoor Vijge: “Van mijn hoofd is een 3D-scan gemaakt en aan de hand daarvan is een innerliner op maat gemaakt. Deze is pas gemaakt voor de helm die aan de buitenkant drie formaten kent: medium, large of extra-large. Daarop wordt de electronics unit vastgezet. Als ik nu de helm opzet en hem vastklik met de extra neckstraps en een draaiknop, dan zit-ie als gegoten over mijn hoofd.”

Vliegers op de F-35 kunnen elkaars helm dus niet meer gebruiken. De helm kost ongeveer 150.000 euro.

Foto: Majoor Laurens Jan Vijge zet zijn helm op in een F-35 op Eglin Air Force Base in Flordia.

 

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers