Bezuinigingen VS: JSF-programma ontzien

Geplaatst op 26 februari 2014 | Dossier: Het project | Samenwerking |

Printen Mailen

Van onze redactie

De Verenigde Staten zetten het mes in de eigen defensie. Amerika zou het kleinste leger overhouden sinds 1940. Het JSF-programma blijft onaangetast.

Door de gigantische staatsschuld in de VS hebben het Witte Huis en het Congres besloten een plafond van 496 dollar miljard in te stellen aan de militaire uitgaven voor 2015. Vooral het troepenaantal wordt teruggebracht omdat het niet noodzakelijk meer wordt geacht om twee grondoorlogen tegelijkertijd te voeren.

Ook tal van belastingvoordelen voor militair personeel gaan op de schop en door de verouderde A-10-vloot (vliegtuigen die speciaal waren uitgerust om tanks uit te schakelen) wordt een streep gehaald. Het JSF-programma wordt ontzien. Nederland wil 37 JSF’s -ook bekend als F-35 Lightning II- kopen. De Koninklijke Luchtmacht beschikt al over twee testtoestellen.

Vlak na de aanslagen van 9/ 11 in 2001 was het leger 570.000 man sterk. Nu Amerika zich terugtrekt (of al heeft teruggetrokken) uit Afghanistan en Irak zou er de komende jaren voor gekozen worden tussen de 440.000 en 450.000 soldaten in dienst te houden, blijkt uit de plannen van de Amerikaanse minister Chuck Hagel (Defensie). Dat is het kleinste aantal troepen sinds 1940, aldus defensieanalisten die zich ongerust tonen over de slagkracht van het VS-leger door de bezuinigingen.

(bron: Telegraaf, 25-04-14)

 

 

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers