Ook België wil F-35 als opvolger F-16

Geplaatst op 19 september 2013 | Dossier: Het project | Vrede & veiligheid |

Printen Mailen

Van onze redactie

Na Nederland lijkt nu ook België te willen kiezen voor de Joint Strike Fighter, de F-35, als vervanger van de F-16. Volgens de Vlaamse krant De Tijd (18 september) bereidt minister van Defensie Pieter De Crem de aankoop voor. Een besluit valt pas na de verkiezingen van mei volgend jaar, zoals al werd vastgelegd in het huidige regeerakkoord.

De Crem geeft nog geen definitief uitsluitsel, maar hij denkt niet ,,dat de opvolger van de F-16 een Chinees of Russisch toestel zal zijn”. De minister wil zich ook nog niet uitspreken over het aantal nieuwe gevechtstoestellen, maar volgens De Tijd worden het er ongetwijfeld minder dat de ongeveer 60 Belgische F-16’s. In tegenstelling tot Nederland doet België niet mee aan de ontwikkeling van de JSF.

De Nederlandse regering maakte op Prinsjesdag bekend 37 F-35’s te kopen bij de Amerikaanse fabrikant Lockheed Martin. De Belgische F-16’s moeten vanaf 2023 worden vervangen. Maar een nieuw jachtvliegtuig kopen, kan niet van vandaag op morgen. Tussen de politieke beslissing en de levering van de eerste toestellen zit heel wat tijd. Voor de F-35 wordt rekening gehouden met een leveringstijd van zeker acht jaar.

De Crem wil zich nog niet uitspreken over het aantal gevechtsvliegtuigen dat België nodig heeft, al zouden het er onvermijdelijk minder worden dan de ongeveer zestig F-16’s die het leger nu telt. De prijs van de JSF speelt een rol. Nederland gaat uit van 62 miljoen euro per stuk. Omdat de toenmalige regering-Verhofstadt tien jaar geleden besliste niet in het ontwikkelingsprogramma te stappen voor de JSF zal de prijs voor België wellicht hoger liggen dan wat Nederland zal betalen.

(bron: De Tijd / De Morgen)

 

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers