Derde Nederlandse F-35-vlieger voor luchtmacht

Geplaatst op 2 oktober 2014 | Dossier: Het project | Vrede & veiligheid |

Printen Mailen

De luchtmacht heeft haar derde F-35-vlieger. Op woensdag 1 oktober 2014 maakte majoor Ian Knight zijn eerste solovlucht van 5 kwartier in een Joint Strike Fighter (JSF) vanaf Eglin Air Force Base in Florida.

Knight is tijdens zijn eerste solovlucht op de opvolger van de F-16 begeleid door majoor Laurens Jan Vijge, de allereerste Nederlandse vlieger op de JSF. Vijge maakte in december vorig jaar zijn eerste solovlucht. Direct na terugkeer op Eglin AFB feliciteerden minister Jeanine Hennis-Plasschaert en Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Alexander Schnitger telefonisch de kersverse F-35-vlieger.

Op Eglin worden de Nederlandse vliegers en het technisch personeel opgeleid dat samen met de Nederlandse testtoestellen gaat deelnemen aan de operational test en evaluatie (OT&E) fase. Die begint volgend jaar op Edwards AFB in Californië. Nederland voert de OT&E uit met de VS en Groot-Brittannië. Op de vliegbasis in Florida staan ook de 2 F-35-testtoestellen die Nederland reeds kocht.

De Nederlands regering wil tenminste 37 F-35’s aanschaffen. De toestellen moeten in de loop van 2019 in Nederland vliegen en krijgen de vliegbases Leeuwarden en Volkel als thuis.

Eerder deze week vloog de eerste F-35 bestemd voor de Royal Australian Air Force. Dit toestel krijgt Luke Air Force Base in Arizona als thuisbasis om Australische vliegers te trainen.

(bron: defensie.nl)

 

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers