Elsevier: kabinet koopt 35 F-35’s

Geplaatst op 21 juni 2013 | Dossier: Het project | Vrede & veiligheid |

Printen Mailen

Van onze redactie

Het kabinet is van plan om 35 F-35’s aan te schaffen als opvolger van de F-16. Dat meldt het weekblad Elsevier vandaag (21 juni).

Volgens het artikel in Elsevier is het kabinet-Rutte niet ver meer verwijderd van een besluit tot aanschaf van nieuwe straaljagers. De politieke discussie is: zijn we een serieus land of gaan we eerste divisie spelen?

Er is een compromis in de maak tussen VVD en PvdA. De VVD was altijd voor aanschaf van de F-35, de PvdA stelde zich kritisch op. Drie betrokken ministers van elke partij, waaronder premier Mark Rutte en Defensieminister Hennis-Plasschaert, sleutelen bijna wekelijks aan de tekst, aldus Elsevier. Het zestal formuleert de ambities van het defensiebeleid en de taken van de krijgsmacht in de toekomst.

“Nederland wil zijn NAVO-taken uitvoeren met een professionele krijgsmacht en blijven meedoen aan internationale vredesmissies en crisisbeheersingsoperaties. De aankoop van een jachtvliegtuig van de nieuwe generatie is daarom geboden.”

Volgens het weekblad koopt het kabinet 35 toestellen boven op de twee testtoestellen die Nederland al in bezit heeft. “De mogelijkheid wordt geopperd om de vloot naderhand uit te breiden als de internationale situatie daar om vraagt.” Oorspronkelijk was het plan om 85 F-35’s aan te schaffen ter vervanging van de F-16. Van dat toestel heeft de Luchtmacht er nog 68 in dienst. Ooit werden er meer dan 200 aangeschaft.

In de vandaag door het kabinet gepresenteerde internationale veiligheidsstrategie wordt met geen woord gerept over de vervanging van de F-16. ‘De dreigingen van vandaag trekken zich weinig aan van grenzen of dijken. Interne en externe veiligheid zijn niet meer van elkaar te scheiden. Wat in de wereld om ons heen gebeurt, raakt direct aan onze eigen veiligheid en onze welvaart’, aldus de nota “Veilige Wereld, Veilig Nederland” die minister Timmermans van Buitenlandse Zaken aan de Kamer heeft gezonden, mede namens de ministers van Defensie, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Veiligheid & Justitie, Economische Zaken en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Het is de eerste overkoepelende internationale veiligheidsstrategie in Nederland. Het kabinet heeft de strategie geformuleerd met het oog op de grote en snelle veranderingen in de mondiale verhoudingen, zowel in economisch als in politiek opzicht. Bovendien vindt het kabinet het noodzakelijk de belangen en prioriteiten op veiligheidsgebied goed vast te stellen, juist in tijden van bezuinigingen.

www.elsevier.nl

www.rijksoverheid.nl

 

 

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers