Luchtmacht heeft eerste F-35 squadron

Geplaatst op 6 november 2014 | Dossier: Het project | Samenwerking | Vrede & veiligheid |

Printen Mailen

Bron: http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2014/11/05/luchtmacht-...

Met dank overgenomen van Ministerie van Defensie (MinDef), gepubliceerd op woensdag 5 november 2014, 15:11.

De Koninklijke Luchtmacht heeft sinds gistermiddag haar eerste F-35 squadron. De eenheid werkt in de VS. Het is de bedoeling dat de eerste F-35’s vanaf 2019 naar Nederland komen. Defensie schaft er tenminste 37 aan.

Tijdens een ceremonie op Eglin Air Force Base in de Verenigde Staten is de vlag en daarmee het commando van 323 Squadron overgedragen aan de F-35 eenheid.

Het 323 Squadron is voor de introductie van de F-35 verantwoordelijk voor de operationele test- en de evaluatiefase (OT&E). Die start eind dit jaar van op Edwards Air Force Base in Californië. De eenheid legt hiermee de basis voor de inzet van de F-35 door de luchtmacht.

“De uitvoering van OT&E’s is een bekende taak voor het 323 Squadron”, aldus squadroncommandant op Eglin Air Force Base kolonel Bert de Smit. “323 was ook voor de OT&E’s van de F-16 verantwoordelijk. Aan het squadron nu de eervolle taak om Defensie voor de bereiden op het opereren met een zeer veelzijdig vijfde generatie jachtvliegtuig.”

Rijke geschiedenis
Afgelopen vrijdag al werd op Vliegbasis Leeuwarden het commando over 323 teruggegeven. Directeur Operaties van de luchtmacht commodore Onno Eichelsheim blikte terug op de rijke geschiedenis en belangrijke taak van het squadron. “Na 65 jaar trouwe dienst verlaat de squadronvlag Nederland. Normaal gaat men met pensioen op deze leeftijd.” Zo niet Diana. Het 323 Squadron heeft haar namelijk op het embleem, de godin van de jacht uit de Romeinse mythologie.

323 is in 1948 opgericht. Een jaar later werd dit het eerste jachtvliegsquadron in Nederland, nu het eerste F-35 squadron. Sinds 1992 had het squadron de Tactes-taak (Tactical Training and Evaluation and Standardisation). Het zorgde nationaal en internationaal voor standaardisatie in het opereren met de F-16. De Tactes-taak, het personeel en het kantoor testvliegen zijn afgelopen vrijdag overgegaan naar het 322 Squadron.

Inmiddels zijn er in Florida 3 vliegers voor de F-35 opgeleid.

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers