Nederland koopt F-35

Geplaatst op 17 september 2013 | Dossier: Het project | Vrede & veiligheid |

Printen Mailen

Van onze redactie

De Nederlandse krijgsmacht verlaagt haar ambitieniveau, zegt minister Hennis-Plasschaert (VVD) in de nota “In het belang van Nederland”, die vandaag (Prinsjesdag) verscheen. Bij dat lagere ambitieniveau past ook de aankoop van de F-35, waar het kabinet officieel toe heeft besloten.

In de toekomst kan de krijgsmacht naast kleine missies en nationale taken, nog één grotere operatie op zee, op land en in de lucht aan, aldus Hennis. Omdat de JSF de meeste militaire mogelijkheden biedt en het gevechtsvliegtuig het veiligste toestel is, heeft het kabinet besloten om de F-16 te vervangen door de F-35. Nederland koopt in totaal 37 JSF’s, inclusief de twee al aangeschafte testtoestellen. Volgens Hennis gaat de aankoop van de F-35 niet ten koste van de andere krijgsmachtonderdelen.

Met de aankoop van de JSF is een miljardeninvestering gemoeid. Het betreft een investering van 4,5 miljard euro. De toestellen moeten vanaf 2019 de F-16’s vervangen en 30 tot 40 jaar meegaan. “De vervanging van de F-16 door de F-35 maakt een einde aan jarenlange discussies”, zegt Hennis.

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers