Officieren: Geen betere aanbieding dan F-35

Geplaatst op 28 augustus 2013 | Dossier: Economie & werkgelegenheid | Het project | Vrede & veiligheid |

Printen Mailen

Van onze redactie

“Er is op dit ogenblik geen betere aanbieding dan de F-35″. 

Dit stellen de Gezamenlijke Officieren Verenigingen in het laatste nummer van Carre (2013-4), het ledenblad van de Nederlandse Officieren Vereniging (NOV). In een uitvoerig artikel onder de kop “Vervanging F-16: Doorpakken of verder aarzelen?” komen de officieren tot een conclusie in drie punten:

1. Er is op dit ogenblik geen betere aanbieding dan de F-35

2. Niet alleen kijken naar de kosten, maar ook naar opbrengst (economie, innovatie)

3. Minimum aantal nieuwe jachtvliegtuigen is 56

In het artikel is aandacht voor de kosten van een nieuw gevechtstoestel. “Voor de aanschaf is € 4,5 miljard in de defensiebegroting opgenomen, verdeeld over 20 jaar. De totale omzetverwachting is $ 9 miljard aan productieopdrachten tot en met 2040 (ELI, jaarrapportage 2011). Voor iedere geïnvesteerde euro komt dus bijna twee euro aan werk in Nederland terug. Van groot belang is de toegang tot de onderhoudsmarkt voor de F-35; hier gaat het om een potentieel bedrag van $ 20 miljard aan opdrachten die in de komende tijd worden vergeven. Dat betekent een enorme impuls voor de Nederlandse luchtvaartsector van 15.000 banen en heel veel innoverend werk. Niet aanschaffen van de F-35 betekent dat vervolgopdrachten voor de productie aan landen worden gegund die wel tot aanschaf besluiten en dat het onderhoud niet in Nederland zal plaatsvinden.”

Volgens de Gezamenlijke Officieren Verenigingen past het F-35 project goed in het beleid van de Nederlandse regering voor de topsectoren. “Het draagt bij aan de samenwerking binnen de Nederlandse luchtvaartcluster en aan hoogwaardige kennisontwikkeling binnen o.a. de ‘Topsector High Tech Systems en Materialen’. Instituten als TNO en het NLR, maar ook de Nederlandse industrie, dragen bij aan diverse onderzoeken en beproevingen aan verschillende onderdelen van het F-35 programma. Zo realiseert het NLR door deelname aan de ontwikkeling van de F-35, na Fokker, de grootste omzet in Nederland. De F-35 zorgt mede daardoor in Nederland voor een continue ontwikkelingscyclus van investeren, ontwikkelen en toepassen van innovatieve technologieën in militaire projecten, die vervolgens niet alleen worden toegepast in de civiele lucht- en ruimtevaartsector, maar ook daarbuiten. En dat is winst.”

Het complete artikel is hier te lezen en/of te downloaden:

http://www.nederlandseofficierenvereniging.nl//Carre/Carre%202013/july/Ca20130423.pdf

 

 

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers