F-35 is platform voor innovatie

Voor het laatst bijgewerkt op 8 april 2013 | Dossier: Het project | Innovatie |

Printen Mailen

Het F35-project is een van de meest innovatieve en geavanceerde luchtvaartprojecten aller tijden en Nederlandse bedrijven spelen daarbij een belangrijke rol. De F-35 is pure hightech van het allerhoogste niveau en Nederlandse ingenieurs, ontwikkelaars, productiemedewerkers en luchtmachtpiloten zijn daar dagelijks bij betrokken. Uitvindingen en ideeën van Nederlandse bedrijven en kennisinstituten als de TU’s, TNO en NLR vinden hun weg naar dit ultramoderne vliegtuig, innovaties die later ook weer terug zijn te vinden in de burgerluchtvaart.

Het programma is een aanjager van de kenniseconomie in Nederland en een drijvende kracht achter de Nederlandse maakbedrijven in de luchtvaartsector, waarin een netwerk van producerende bedrijven, kennisinstituten en universiteiten nationaal en internationaal samenwerken.

In een vroeg stadium van het ontwikkelingsproject is reeds gebleken dat bedrijven die participeren in de ontwikkeling van de JSF ruim 11 procent van hun jaaromzet aan R&D besteden, vier maal meer dan een gemiddeld bedrijf in de Nederlandse industrie. Omgerekend betekent dit zo’n 250 hoogwaardige arbeidsplaatsen voor een periode van meer dan 20 jaar die de concurrentiekracht van de sector structureel zullen versterken.

De unieke opzet van het JSF-programma leidt niet alleen tot een financiële injectie van ontwikkelingsgelden in de Nederlandse sector, maar ook tot een innovatieversnelling door het inbrengen van ondersteunende kennis vanuit de Verenigde Staten.

Concreet betekent dit dat er meer dan 20 nieuwe Nederlandse en Amerikaanse technologieën zijn ontwikkeld en/of zijn toegepast door de Nederlandse maakbedrijven in de luchtvaartsector. Dit omvat de toepassing van nieuwe materialen zoals hoogwaardige composieten, verbeterde productietechnologieën en het gecoördineerd aansturen van hoog volume assemblage lijnen inclusief de onderdelenaanvoer. Ook op systeemniveau is door de Nederlandse industrie gewerkt aan hoogwaardige technologische deelsystemen

Het JSF-programma betreft een continue ontwikkelingscyclus van investeren, ontwikkelen en toepassen van innovatieve technologieën in militaire projecten. De ontwikkelingen en technologieën kunnen door de Nederlandse bedrijven veelal worden toegepast in de civiele aerospace sector of zelfs daarbuiten.

 

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers