Europa betrokken bij F-35

Voor het laatst bijgewerkt op 8 april 2013 | Dossier: Het project | Samenwerking |

Printen Mailen

Aan de F-35 werken zes Europese landen mee, dit biedt grote samenwerkingsmogelijkheden. F-35 is één van de grootste Europese defensieprogramma’s van de komende decennia. Door de continue doorontwikkeling van de F-35 loopt deze samenwerking minstens tot 2040 door.

In juli 2012 is de eerste F-35 geleverd aan Engeland. Dit is de eerste levering aan een internationale klant. In september 2012 werd de tweede internationale F-35 geleverd aan Nederland. In maart 2013 kreeg Nederland het tweede testtoestel.

In Europa werken Nederland, Engeland, Italië, Noorwegen, Denemarken en Turkije mee aan de F-35. Met een verwachtte afname van honderden vliegtuigen, is de Amerikaanse F-35 één van de grootste Europese defensieprojecten ooit. Nederland bestudeert of het samen met Noorwegen en Italië het onderhoud kan uitvoeren. De F-35 past dus binnen de Europese defensiesamenwerking, zoals ook de voormalige minister Hillen van Defensie uitdroeg.

Naast landen in Europa wordt de F-35 ook geleverd aan Israël, Japan, Australië, Canada en de Verenigde Staten. Aan elke F-35 werken en denken Nederlanders mee.

 

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers