Factsheet: Defensie uitgaven

Download factsheet

Voor het laatst bijgewerkt op 5 april 2013 | Dossier: Economie & werkgelegenheid | Het project |

Printen Mailen

Veiligheid is de belangrijkste kernwaarde van de staat. Het defensie budget is ruim onder NAVO norm van 2% BNP

“Eerst snijden we een miljard, dan nemen we een voorschot op een mooie Europese defensietoekomst. Netto resultaat 20.000 man eruit en een krijgsmacht die feitelijk niet langer inzetbaar is”
Rob de Wijk, HCSS, Volkskrant, 4 september 2012

  • In 2011 1,3%, in 2013 tot 2017 1%. Nederland is daarmee één van de landen die het minst bijdragen aan defensie binnen de NAVO (15e in de NAVO ranglijst, absolute onderlaag)

“Ze zien ons aankomen de Britten en de Fransen met lege handen maar wel met een schitterend aanbod voor geïntegreerde Europese defensie”
Martin Sommer

  • Nederland snijdt reeds nu met 12% in de begroting van defensie voor 2012 en is daarmee één van de grootste bezuinigers op defensie binnen NAVO/ Europa. Resultaat vermindering van 12.000 arbeidsplaatsen, waarvan 6000 ontslagen en marginalisering van de Nederlandse positie binnen NAVO en internationale overlegorganen

“We leven in vrede omdat we in het verleden geïnvesteerd hebben in onze defensie. Als de bezuinigingen zo doorgaan loopt deze veiligheid in de toekomst potentieel gevaar”
Ivo Daalder, EenVandaag, 07 Maart 2013

  • Nieuwe voorgestelde bezuinigingen van € 1 miljard laten dit percentage verder zakken tot onder 1%

Disclaimer: De informatie op deze factsheets is met uiterste zorg samengesteld door het NIFARP. Alle onderzoeksresultaten zijn afkomstig van onderzoek in opdracht van het NIDV / NIFARP of het Ministerie van Defensie.

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers