Factsheet: F-35: klaar voor elke missie

Download factsheet

Voor het laatst bijgewerkt op 23 april 2013 | Dossier: Het project | Vrede & veiligheid |

Printen Mailen

De F-35 is de enige kandidaat die aan alle 6 missieprofielen voldoet

Missie 1: Offensive Counter Air/Sweep 
Bevechten van luchtoverwicht door vijandelijke vliegbasis aan te vallen en boven het grondgebied van de tegenstander vijandelijke vliegtuigen aan te vallen. Dit type operatie wordt voornamelijk in de beginfases van een conflict uitgevoerd. Ervaring hiermee in de balkan in 1999.

Missie 2: Defensive Counter Air/Cruise Missile Defence
Bevechten van luchtoverwicht door vijandelijke inkomende vliegtuigen aan te vallen (luchtverdediging), alsmede de verdediging tegen inkomende kruisraketten. Het waarborgen van de soevereiniteit van het nationale luchtruim en de bescherming van het operatiegebied vallen ook hier onder.

Missie 3: Suppresion/Destruction of Enemy Air Defences
Onderdukken van vijandelijke luchtafweersystemen en bijbehorende commando- en vuurleidingssystemen zoals radars op de grond. Voor het uitvoeren van deze missies is een erkend capaciteitstekort in zowel NAVO als EU verband.

Missie 4: Air Interdiction
Aangrijpen van vijandelijke logistieke toevoerlijnen en communicatielijnen diep in vijandelijk gebied. Dit ijn vaak langeafstandsmissies, dus groot bereik en goede zelfbescherming zijn essentieel.

Missie 5: Close Air Support
Het verlenen van directe steun aan grondtroepen die in aanraking zijn gekomen met vijandelijke eenheden. (zoals de inzet in Afghanistan). Grote precisie is randvoorwaardelijk. Voor deze missies is een groot tekort binnen zowel Navo als EU verband.

Missie 6: Non traditional intelligence, surveillance, reconnaissance (NTISR)
Vanuit de lucht verzamelen van inlichtingen, bewaken van en het uitvoeren van verkenningsmissies. Informatie verzamelen, analyseren en verspreiden mogelijk door sensorenpakket in het vliegtuig.

We hebben het speelveld van de 21ste eeuw betreden. Met technologie uit de 20ste eeuw verliezen we de strijd

De F-35 is een 5e generatie straaljager, deze heeft unieke superieure eigenschappen. De 4e generatie straaljager bezit deze voor toekomstige conflicten onmisbare eigenschappen niet. Het is fysiek onmogelijk deze op een 4e generatie toestel aan te brengen. (Open Source)

Disclaimer: De informatie op deze factsheets is met uiterste zorg samengesteld door het NIFARP. Alle onderzoeksresultaten zijn afkomstig van onderzoek in opdracht van het NIDV / NIFARP of het Ministerie van Defensie.

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers