Factsheet: De vervanging van de F-16

Download factsheet

Voor het laatst bijgewerkt op 3 september 2013 | Dossier: Innovatie | Samenwerking | Vrede & veiligheid |

Printen Mailen

Belang van een straaljager

De afgelopen 20 jaar heeft Defensie voor nagenoeg elke operatie haar straaljagers ingezet. De F-16’s werden gebruikt in Servië, Bosnië, Kosovo, Litouwen, Libië, Afghanistan en bij de verdediging van het NAVO grondgebied. Dit bewijst eens te meer dat een straaljager keihard nodig is, voor de bescherming van ons grondgebied, onze eigen troepen en de NAVO bondgenoten.

De F-16 is verouderd, hij stamt uit 1979

De F-16 is verouderd en vereist steeds meer onderhoud en modificaties waardoor de kosten stijgen en de inzetbaarheid onder druk komt te staan.

“In 1990 vlogen we ook niet meer met de Spitfire. Waarom dan wel met de F-16 in 2020?”
Dick Berlijn, juli 2012

De F-35 is dé vervanger voor de F-16

De afgelopen jaren is twee keer onderzocht welke straaljager het beste is. Één keer in 2001 en één keer in 2008. De conclusies van het laatste onderzoek wijzen naar de F-35. Er zijn toen 6 missies gedefinieerd die de Luchtmacht moet kunnen invullen, waaronder steun verlenen aan grondtroepen en het verkrijgen van luchtoverwicht. De F-35 is het enige toestel dat dit voor een betaalbare prijs kan uitvoeren, nu en in de toekomst.

  • 8 landen hebben definitief voor de F-35 gekozen, 6 landen hebben de F-35 voorgeselecteerd
  • De F-35 is het beste vliegtuig voor de Nederlandse Luchtmacht

De F-16 wordt steeds duurder om door te vliegen. De extra kosten zijn in 2015 al € 2 miljoen per jaar, oplopend naar € 10 miljoen in 2019. Daarnaast moet er € 300 miljoen worden uitgetrokken om 3 jaar langer door te vliegen.
Bron: ARK Monitoring Verwerving F-35; 31300 nr 28

“The jet is far better than the customer gets to see and vastly superior to the impression that both the public and press have.”
Billie Flynn, testpiloot F-35

Defensie moet veiligheid brengen. Zonder straaljager kan dat niet. Nederland moet een vervanger kopen voor de F-16. De F-35 is de beste keuze, zowel operationeel als prijstechnisch

Disclaimer: De informatie op deze factsheets is met uiterste zorg samengesteld door het NIFARP. Alle onderzoeksresultaten zijn afkomstig van onderzoek in opdracht van het NIDV / NIFARP of het Ministerie van Defensie.

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers