Factsheet: De Nederlandse Krijgsmacht en de rol van de Luchtmacht

Download factsheet

Voor het laatst bijgewerkt op 23 april 2013 | Dossier: Het project | Samenwerking | Vrede & veiligheid |

Printen Mailen

Rol van de Krijgsmacht in drie fases

  1. First entry: De vijand is in deze fase nog georganiseerd en bezit maximale capaciteit. Hierbij moet de krijgsmacht in staat zijn om in het hoogste deel van het geweldspectrum op te treden samen met de NAVO en Amerika.
  2. Wegvoorbereiding stabiliteit: Dit betreft de initiële missie op de grond. De vijand is dankzij fase 1 veel minder georganiseerd en dreiging vanuit de lucht is afgenomen.
  3. Stabilisatie: Dit is de fase waar de samenwerking tussen veilgheid, diplomatie en ontwikkeling (3D, comprehensive) tot uiting komt . Hierbij moet de krijgsmacht in staat zijn voor langdurige periodes ‘boots on the ground’ te leveren. Vanwege diversiteit aan actoren aan eigen zijde, samenwerking met lokale overheid en bevolking en belang van de-escalatie is dit wellicht de moeilijkste en ten aanzien van manschappen veelal de gevaarlijkste fase.

Rol van de Luchtmacht in deze fases

  1. Jachtvliegtuig creëert lokaal, tijdelijk dan wel permanent luchtoverwicht. Vrijheid van handelen in het luchtruim wordt de vijand ontnomen en bewegingsvrijheid voor overige krijgsmachtsdelen wordt gecreeerd. Tevens kan het jachtvliegtuig met precisie overige effecten en objectives bereiken. Hiervoor is de stealth eigenschap essentieel.
  2. De rol van het jachtvliegtuig uit zich in het zeker stellen van het luchtoverwicht, directe steun aan grondoperaties en troepen te leveren en interdictie van ‘lines of communication’. Met name is hier de rol van informatievergaring en -voorziening van belang. Hiervoor is zowel nu als in de toekomst een stealth jachtvliegtuig nodig dat als communicatiecentrum kan dienen.
  3. Escalatie dient aanwezig te zijn maar moet uiterst terughoudend worden ingezet. Het belang van informatiedominantie is hierdoor. Het jachtvliegtuig ontvangt en verwerkt informatie, biedt het aan relevante spelers in het theater aan en escaleert tijdig en precies wanneer nodig. Dit vergt state of the art technologie.

In alle gevallen zal Nederland militaire operaties uitvoeren in gezamenlijkheid met andere landen. Hiervoor zal de integratie tussen de verschillende betrokken eenheden optimaal moeten zijn.
HCSS, Taking the high ground

Tactische mobiliteit is in militaire operaties steeds vaker nodig en speelt gedurende de gehele inzetketen een grote rol. Onze straaljagers moeten daarom breed inzetbaar zijn, vijfde generatie jagers in de lucht kunnen weerstaan en zich kunnen verdedigen tegen de nieuwste luchtdoelraketten. 
HCSS , Taking the high ground

Als Nederland de invloed op internationaal niveau hoog in het vaandel heeft staan is een keuze voor de uitbreiding van de capaciteiten van de RNLAF voor de hand liggend.
Clingendaels visie op de krijgsmacht van de toekomst

Wanneer NL militairen ergens in de wereld in actie komen wil NL deze militairen van eigen, cruciale luchtsteun kunnen voorzien

Disclaimer: De informatie op deze factsheets is met uiterste zorg samengesteld door het NIFARP. Alle onderzoeksresultaten zijn afkomstig van onderzoek in opdracht van het NIDV / NIFARP of het Ministerie van Defensie.

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers