F-35 jaagt kenniseconomie aan

Voor het laatst bijgewerkt op 8 april 2013 | Dossier: Economie & werkgelegenheid | Het project |

Printen Mailen

F-35 is het grootste innovatieplatform in Nederland met 20 nieuwe technologieën. Het F-35 programma is de aanjager van de kenniseconomie in Nederland en drijvende kracht achter de Nederlandse luchtvaartsector en het luchtvaartkenniscluster.

Bedrijven die meedoen aan F-35 besteden ruim 11 procent van hun jaaromzet aan R&D. Dit is vier keer meer dan een gemiddeld bedrijf in Nederland. Dit betekent zo’n 250 hoogwaardige arbeidsplaatsen voor een periode van meer dan 30 jaar.

Nederlandse innovatie krijgt een versnelling door F-35 deelname doordat de Verenigde Staten belangrijke ondersteunende kennis in brengt. Er zijn meer dan 20 nieuwe technologieën ontwikkeld en toegepast door de Nederlandse luchtvaartsector op de F-35. Dit zijn onder andere nieuwe materialen zoals hoogwaardige composieten, verbeterde productietechnologieën, controle en logistiek van assemblage lijnen waar op hoog tempo complexe producten gemaakt worden en hoogwaardige hightech deelsystemen, software en processen. Deze innovaties worden nu al weer door Nederlandse bedrijven toegepast op nieuwe civiele vliegtuigen van Airbus en Boeing.

Door de prestatie in de vroege ontwerpfase van F-35 heeft Fokker Elmo werk gekregen op de Boeing 737 AEW&C en op de Bombardier C-series.

Dankzij F-35 werk voor Pratt & Whitney werkt Fokker Elmo nu aan de schoonste en stilste vliegtuigmotor ter wereld: de Pure Power engine.

Dankzij F-35 deelname heeft Fokker Aerostructures innovaties in productieproces toe kunnen passen voor Boeing en Gulfstream producten, zoals robotics en titaniumverspaning.

 

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers