F-16 veelvuldig op missie

Voor het laatst bijgewerkt op 4 april 2013 | Dossier: Het project | Vrede & veiligheid |

Printen Mailen

De F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht zijn de afgelopen jaren veelvuldig ingezet bij missies in het buitenland. Een kort overzicht.

1993-1999: Vanuit Villafranca opereerden F-16’s in het kader van Deny Flight. Vanaf dezelfde plaats werd later de operatie Deliberate Force opgezet. Tijdens deze operatie bestookten F-16’s gronddoelen van de Bosnische Serviërs. In maart en april 1999 vlogen de F-16’s vanaf de Italiaanse basis Amendola in het kader van de operatie Allied Force. Op 24 maart 1999 schoot een Nederlandse piloot op de eerste dag van de Kosovo-oorlog een Joegoslavische MiG-29 uit de lucht. Het was voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat een Nederlandse vlieger een vijandig toestel neerhaalde.

2003: Op het vliegveld van Manas in Kirgizië stonden F-16’s in het kader van de operatie Enduring Freedom grondtroepen bij in de strijd tegen het terrorisme en voerden hierbij soms bombardementen uit op vijandelijke stellingen in Afghanistan.

2005: Voor de Baltische Staten namen Nederlandse F-16’s de Quick Reaction Alert (QRA) voor hun rekening, omdat deze landen zelf geen vliegtuigen hadden om de taak uit te voeren.

2005-2006: Vanuit de Afghaanse hoofdstad Kabul ondersteunden F-16’s grondtroepen in het kader van de International Security Assistance Force (ISAF), de NAVO-operatie in Afghanistan.

2006-2011: Dezelfde ISAF-taak wordt vervuld vanaf Kandahar Airfield, dat te boek staat als het drukste vliegveld ter wereld met een start- en landingsbaan.

2011-heden: In de zomer van 2011 verhuizen de Nederlandse F-16’s naar de vliebasis bij Mazar-e-Sharif in het noorden van Afghanistan ter ondersteuning van de Kunduz-missie.

2011: Vanaf de vliegbasis Decimomannu op het Italiaanse eiland Sardinië doen zes Nederlandse F-16’s mee aan de NAVO-operatie Unified Protector om het vliegverbod boven Libië en het wapenembargo te handhaven. Het is voor de eerste keer in de geschiedenis dat de Koninklijke Luchtmacht twee buitenlandse missies met F-16’s tegelijkertijd draait.

 

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers