Officiële reactie NIFARP op bericht: Tegenorders JSF blijven ver achter

Geplaatst op 31 januari 2014 | Dossier: Het project |

Printen Mailen

Officiële reactie NIFARP

“Mevrouw Hewson sprak in het interview met De Telegraaf over minstens 7 miljard aan directe F-35 industriële orders vanuit LockheedMartin, met aanvullend nog indirect werk. Dit komt bovenop de 1 miljard aan orders die we al hebben gekregen, en staat nog los van de ongeveer 1 miljard aan orders die we vanuit motorenfabrikant Pratt&Whitney verwachten. Daarmee komt de Nederlandse industrie in de range van de 8 tot 10 miljard aan productiewerk voortvloeiend uit de JSF. Over het onderhoudswerk en de verdeling ervan en de mate waarin dat aan Nederland wordt toegekend heeft mevrouw Hewson zich niet uitgelaten. Wel heeft zij bevestigd dat Nederlandse bedrijven er uitstekend op staan waar het gaat om onderhoud, gezien de goede ervaringen met de F-16.”

Michiel van der Maat
Voorzitter NIFARP

 

Lees hieronder het artikel zoals gepubliceerd in De Telegraaf:

 

De Telegraaf – Tegenorders JSF blijven ver achter

31 januari 2014
Door Charles Sanders

DEN HAAG, vrijdag – Het JSF-programma levert de industrie fors minder aan tegenorders op dan door het bedrijfsleven is begroot. De volledige economische waarde van de F-16-opvolging zal voor Nederland uitkomen op 7 miljard dollar.

Dat bedrag noemt bestuursvoorzitter Marillyn Hewson van Lockheed Martin in een interview morgen in De Telegraaf. Lockheed Martin bouwt de Joint Strike Fighter, officieel F-35 Lightning II genaamd.

Eerder werd ervan uitgegaan dat alleen al de productiefase van de nieuwe straaljager tussen de 8 en 10 miljard dollar omzet zou brengen. Dat bleek toen minister Kamp (Economische Zaken) 3 december vorig jaar de Tweede Kamer op de hoogte stelde van de benoeming van Maxime Verhagen als bijzonder vertegenwoordiger voor de defensie-industrie.

Dat bedrag wordt bij lange na niet gehaald, zo blijkt nu. JSF-gerelateerde Nederlandse bedrijven rekenen ook nog eens op tussen de 16 en 20 miljard dollar aan inkomsten voor te plegen onderhoud aan de F-35. Maar door jarenlang twijfelen over de aankoop staan andere deelnemers aan het project inmiddels op voorsprong.

 

De Telegraaf – Orders onderhoud JSF’s al verdeeld

31 januari 2014
Van een onzer verslaggevers

DEN HAAG, vrijdag – Andere landen, zoals Italië, Engeland en Noorwegen hebben onderling al afspraken gemaakt om de buit aan orders voor onderhoud aan de JSF’s te verdelen.

Daarbij gaat het bijvoorbeeld om werkzaamheden aan de geavanceerde F135 Pratt & Whitney straalmotor. „Italië is net als Nederland een belangrijke partner”, aldus de topvrouw van Lockheed Martin. „Ik kan nog geen uitsluitsel geven waar werkzaamheden aan de motoren zullen worden uitgevoerd.” Bedrijven die JSF-onderdelen maken, zeggen in een reactie te hopen op een groeiende orderportefeuille zodra de F-35verkopen hoger uitpakken dan het geplande aantal van drieduizend.

Maar met wereldwijde bezuinigingen op defensie lijkt die kans klein. Nederland betaalde 4,5 miljard euro voor 37 toestellen; door voortdurende kostenoverschrijdingen veel minder dan de geplande 85. Ook grootafnemers als Canada en Australië heroverwegen hun JSF-aankopen.

(BRON: DE TELEGRAAF)

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers