Aanschaf 8 F-35’s stimulans werkgelegenheid

Geplaatst op 16 december 2014 | Dossier: Economie & werkgelegenheid | Het project | Vrede & veiligheid |

Printen Mailen

Van onze redactie

In de kamerbrief van de ministers van Defensie en Economische Zaken “Vervanging F16”  van 15 december 2014 wordt het definitieve besluit van de aanschaf van 8 F-35 toestellen bekendgemaakt. Hiermee wordt een belangrijke basis gelegd voor hoogwaardige, langdurige werkgelegenheid voor minstens 2.200 medewerkers in Nederland in de F-35 serieproductiefase.

De onderhoudswerkzaamheden aan de F-35 kunnen naar schatting ook tussen de 2000 en 3000 banen opleveren. De aangekondigde selectie door de Amerikaanse overheid van F-35 motorenonderhoud in Woensdrecht is hiervan het eerste voorbeeld.  ”Dat de regering na de twee testvliegtuigen nu definitief acht jachtvliegtuigen aanschaft, is weer een essentiële stap”,  aldus Michiel van der Maat, voorzitter van het NIFARP, de koepel van Nederlandse bedrijven die betrokken zijn bij het F-35 programma.

Van der Maat geeft aan graag te willen meewerken aan het reeds aangekondigde onderzoek dat minister Kamp van Economische Zaken gaat doen naar de gewijzigde omstandigheden in de Medefinancieringsovereenkomst. NIFARP zou graag condities zien die maximaal bijdragen aan het verder verkrijgen van orders en daarmee creëren van hoogwaardige werkgelegenheid. NIFARP wil ook met de regering meedenken hoe de negatieve effecten van valutakoersschommelingen kunnen worden opgevangen. Van der Maat: ”De regering moet dollars kopen om voor de F-35 te betalen, en de Nederlandse industrie moet dollars inwisselen die zij ontvangt voor haar werk. Ik zou graag zien dat we deze dollars kunnen uitruilen.”

Vliegtuigbouw en onderhoud gaan over de lange termijn. De F-35 is al sinds 2002 een aanjager van hoogwaardige werkgelegenheid en innovatie in deze hightech sector. Het programma heeft al een miljard aan omzet voor Nederlandse bedrijven opgeleverd. In totaal wordt 8 tot 10 miljard dollar aan productieopdrachten voor Nederland verwacht. Op dit moment werken meer dan 600 werknemers in de Nederlandse luchtvaartindustrie direct aan opdrachten voor het F-35 programma. Tijdens de serieproductie zullen 2.200 medewerkers in Nederland decennialang een baan hebben die gerelateerd is aan de F-35. Voor de instandhoudingsfase is een potentieel van 15 tot 20 miljard dollar weggelegd voor de Nederlandse industrie.

De F-002, een van de twee Nederlandse testtoestellen, op de vliegbasis Eglin in Florida. Nederland koopt in totaal 37 F-35’s. Foto Riekelt Pasterkamp

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers