F-001 overgedragen aan Nederland

Geplaatst op 26 juli 2013 | Dossier: Het project |

Printen Mailen

Van onze redactie

Nederland is een F-35 Lightning II rijker.

Het eerste Nederlandse F-35 testtoestel, met productienummer AN-1 en staartnummer F-001, is donderdag 25 juli 2013 door de Amerikaanse overheid officieel overgedragen aan Nederland in Fort Worth, Texas.

Nederland heeft dit toestel in 2009 besteld om deel te kunnen nemen aan de operationele testfase van het F-35 programma. Na de noodzakelijke controles aan het toestel is het in de Verenigde Staten aan Defensie overgedragen. Daarmee is Defensie de eigenaar van het toestel geworden en ook verantwoordelijk voor het onderhoud en de veiligheid.

Enkele Defensiemedewerkers zullen een technische training volgen waarna zij toezicht zullen houden op onderhoudswerkzaamheden door de Amerikanen en de verantwoording daarvan. De productie van het tweede in 2011 bestelde testtoestel is inmiddels voltooid en het toestel ondergaat momenteel nog enkele test- en acceptatievluchten.

Het eerste testtoestel wordt op korte termijn door een Amerikaanse vlieger overgevlogen naar de Amerikaanse luchtmachtbasis Eglin in Florida. Daar blijft het toestel gestald totdat er een besluit is genomen over de vervanging van de F-16 in samenhang met de nota over de toekomst van de krijgsmacht. In die stallingsperiode wordt het toestel naar verwachting ingezet voor technische grondtesten waarbij onweerscondities worden gesimuleerd.

Beide testtoestellen blijven in de Verenigde Staten.

 

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers