Zuid-Korea koopt 40 F-35’s

Geplaatst op 24 september 2014 | Dossier: Economie & werkgelegenheid | Het project | Samenwerking |

Printen Mailen

Van onze redactie

Zuid-Korea koopt definitief 40 F-35-gevechtsvliegtuigen van de Amerikaanse fabrikant Lockheed Martin. Met de order is ruim 7 miljard dollar gemoeid. Dat heeft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap woensdag 24 september gemeld.

Ook is afgesproken dat Zuid-Korea technologie krijgt die het kan gebruiken voor de ontwikkeling van een eigen moderne straaljager.

Eerder leek het erop dat Boeing de favoriet was om de order binnen te slepen, maar vorig jaar besloot Zuid-Korea dat een vernieuwde versie van de oude F-15 niet geavanceerd genoeg was. Het Zuid-Koreaanse leger liet toen al weten de F-35 te willen.

Het F-35-team bestaat nu uit tien landen: Australie, Canada, Denemarken, Italie, Nederland, Noorwegen, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Naar verwachting worden er tot 4500 toestellen geproduceerd.

Nederland wil 37 JSF’s, die officieel F-35 Lightning II heten. Defensie trekt er 4,5 miljard euro voor uit. De levering is voorzien vanaf 2019. Er vliegen al twee Nederlandse toestellen in de Verenigde Staten.

 

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers