”Nederland laat F-35’s bouwen in Italië”

Geplaatst op 14 juli 2014 | Dossier: Economie & werkgelegenheid | Het project |

Printen Mailen

Riekelt Pasterkamp

Nederlandse F-35’s worden in een fabriek in Italië in elkaar gezet. In ruil daarvoor doet Nederland het onderhoud aan de Italiaanse motoren.

Dat zegt luitenant-generaal Sander Schnitger, commandant luchtstrijdkrachten, in een interview met F35.NL

Italië is, net als Nederland, sinds 2002 deelnemer in het F-35-programma en heeft vorig jaar op de Italiaanse vliegbasis Cameri bij Milaan een eigen assemblagelijn geopend. In deze fabriek van Alenia Aermacchi worden naast de assemblage van F-35-toestellen ook vleugels geproduceerd. Op dit moment staan er drie Italiaanse toestellen op de assemblagelijn. Deze lijn is een kopie (op kleinere schaal) van de F-35 assemblagefaciliteit van fabrikant Lockheed Martin in Texas.

Nederland en Italië namen al eerder het initiatief om mogelijkheden voor samenwerking tussen de Europese F-35-partners te bezien. Volgens Schnitger heeft minister Hennis van Defensie onlangs met haar Italiaanse collega Pinotti gesproken over de deal. ”Het plan is dat wij onze F-35’s in Italië laten bouwen en de Italianen besteden het motoronderhoud aan ons uit. Dat levert werk op voor Woensdrecht.” Italië is van plan 90 F-35’s te bestellen, Nederland wil er 37.

Alenia Aermacchi is onderdeel van het Italiaanse bedrijf Finmeccanica. Binnen de holding zitten ook AnsaldoBreda en AugustaWestland. Die leverden Nederland respectievelijk de mislukte hogesnelheidstrein Fyra en de mankerende marinehelikopter NH-90. “Ik heb me ook op de bol staan krabben hoe een helikopter voor de marine zo snel kan roesten.” Toch wil Schnitger niet vergelijken. “De tweede F-35 die ze in Cameri assembleerden had een tolerantie van nul procent. Alle paste precies. Zelfs de Amerikanen waren verrast.”

Dat in de Verenigde Staten na een brand in een van de toestellen alle honderd F-35’s aan de grond staan, maakt Schnitger niet ongerust. “Dit zijn te verwachten strubbelingen. De betrouwbaarheid gaat er op vooruit als dit soort zaken gebeuren. Ik ben er van overtuigd dat we straks een topsysteem krijgen.” Wil de luchtmacht haar eerste F-35-squadron in 2019 op de luchtmachtbasis Leeuwarden activeren, dan moeten volgend jaar de contracten worden getekend, aldus Schnitger. ”We hebben de tijd wel nodig.”

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers