Nieuwe orders F-35 voor Nederlandse bedrijven

Geplaatst op 14 juli 2014 | Dossier: Economie & werkgelegenheid | Het project |

Printen Mailen

Van onze redactie

De productie van F-35 (Joint Strike Fighter) blijft voor nieuwe opdrachten zorgen voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Luchtvaarttechnologiebedrijf Aeronamic maakte vandaag (14 juli) bekend dat het speciale hightechsystemen gaat maken voor het toestel. Daarover heeft de onderneming uit Almelo een contract getekend met het Amerikaanse industrieconcern Honeywell. Met de opdracht is een bedrag van zeker 300 miljoen dollar (ruim 220 miljoen euro) gemoeid. Het is de bedoeling dat Aeronamic sw komende decennia voor zeker 3000 JSF’s een systeem maakt dat de motor start, elektriciteit genereert en de koeling van de cockpit en elektronica aan boord regelt. Volgens een woordvoerder is Aeronamic de enige partij in Europa die de vereiste vaardigheden bezit. Bij het bedrijf werken 50 technici aan de klus.

Er zijn al bijna 100 F-35’s helemaal afgebouwd. Voor die toestellen heeft Honeywell het ingewikkelde systeem zelf gemaakt. Maar vanaf volgend jaar besteden de Amerikanen dat werk uit aan Aeronamic. Aeronomic is een mkb-bedrijf dat sinds 2005 op eigen benen staat. Daarvoor was het een onderdeel van uraniumverrijker Urenco. Bij de onderneming werken ongeveer 150 mensen.

Fokker Aerostructures tekende vandaag tijdens de Farnborough Airshow in Engeland een vervolgcontract voor het bouwen van de kleppen van nog eens tientallen JSF’s. Fokker was al betrokken bij de bouw van de straaljager. De nieuwe deal met het Amerikaanse Northrop Grumman, de bouwer van het middenstuk van de romp van de JSF, heeft betrekking op een volgende productiefase en is volgens een woordvoerster goed voor ,,tientallen miljoenen euro’s”.

In totaal is door het bedrijfsleven in Nederland al voor meer dan 1 miljard euro aan JSF-opdrachten binnengehaald. De branche rekent in totaal op 8 tot 10 miljard euro aan productieopdrachten gerelateerd aan het toestel. Ook aan het onderhoud van de straaljagers kan daarna mogelijk nog veel geld verdiend worden.

De Nederlandse regering heeft besloten 37 F-35-toestellen te kopen. Het is de bedoeling dat die vanaf 2019 de F-16 vervangen.

Foto: Brian Chappel, vice-president F-35 Northrop Grumman (links) en Hans Buthker, CEO van Fokker Technologies, tekenden vandaag tijdens de Farnborough Airshow een vervolgcontract voor de bouw van de kleppen van nog eens tientallen F-35’s. Beeld: Riekelt Pasterkamp

 

 

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers