Alle F-35’s in VS aan de grond

Geplaatst op 4 juli 2014 | Dossier: Het project |

Printen Mailen

Van onze redactie

De Verenigde Staten houden voorlopig alle F-35 straaljagers aan de grond. Ook de twee Nederlandse testtoestellen mogen niet vliegen. Dat heeft het ministerie van Defensie donderdag 3 juli bepaald. Aanleiding is de brand die eind juni uitbrak in een toestel dat wilde opstijgen.

De 97 Amerikaanse F-35’s mogen pas weer de lucht in als er uitgebreider onderzoek is gedaan naar de oorzaak van de brand in de motor. Onduidelijk is of het toestel te zien zal zijn bij vliegshows volgende week in Engeland. Een groep van 26 Joint Strike Fighters van de F35A-variant, die ook Nederland wil kopen, werd eerder al aan de grond gehouden. Omdat het eerste onderzoek niets heeft opgeleverd, wordt nu een groter onderzoek gedaan. Ook de toestellen voor de Amerikaanse marine en het korps mariniers mogen niet vliegen.

Op 23 juni brak brand uit terwijl de piloot van een F-35 zich opmaakte om op te stijgen voor een trainingsvlucht. De piloot raakte niet gewond.

Ook de twee Nederlandse testtoestellen mogen voorlopig niet vliegen. Het gaat om een standaard veiligheidsprocedure, aldus een woordvoerster van het Nederlandse ministerie van Defensie. De twee Nederlandse testexemplaren zaten niet in het reguliere vluchtschema. Een toestel staat voor onderhoud op de luchtmachtbasis Eglin in Florida, aan het andere worden aanpassingen doorgevoerd op de luchtmachtbasis Hill in Utah, aldus de woordvoerster.

Nederland koopt 37 F-35’s, als opvolger van de verouderde F-16. Het is de bedoeling dat de eerste operationele F-35 in 2019 aan Nederland wordt geleverd.

Foto: Een van de twee Nederlandse F-35’s, de F-002, aan de grond op Eglin Air Force Base in Florida.

 

 

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers